UA / RU
Підтримати ZN.ua

Геращенко назвала "ножем у спину" спробу Білорусі блокувати резолюцію по Криму

Вона звернулася до Білорусі з проханням поважати право України відстоювати незалежність і суверенітет.

Перший віце-спікер Верховної Ради Ірина Геращенко розцінює спроби білоруської делегації в ООН заблокувати розгляд українського проекту резолюції з прав людини у Криму в комітеті Генеральної асамблеї ООН, як "ніж у спину".

"Що стосується позиції Білорусі, то ми це розцінюємо, як ніж у спину. Ми вдячні білоруській стороні за незалежний майданчик у Мінську, ми цінуємо це, але незалежний майданчик має бути незалежним в усіх позиціях, а не заангажованою грою на одну сторону"", - заявила Геращенко в середу, 16 листопада.

Вона також звернулася до Білорусі з проханням поважати право України відстоювати незалежність і суверенітет та розуміти, що наступним буде Мінськ, якщо сьогодні Київ не захистить свою незалежність.

Проект резолюції з прав людини у Криму підтримали 73 країни, 23 проголосували проти та 76 утримались.

Читайте також: Генасамблея ООН розгляне проект резолюції по Криму

В ніч на 16 листопада, Третій комітет Генеральної Асамблеї ООН більшістю голосів підтримав український проект резолюції "Ситуація з правами людини в Автономній Республіці Крим та місті Севастополь (Україна)".

Нагадаємо, 15 листопада Міжнародний кримінальний суд в Гаазі прирівняв анексію Криму до міжнародного збройного конфлікту.

Як наголошується в звіті, встановлення факту початкової інтервенції, яка потягнула за собою окупацію, не потрібне.

Таким чином, даний міжнародний конфлікт може бути розслідуваний за нормами Римського статуту.