UA / RU
Підтримати ZN.ua

Геращенко назвала кількість зниклих безвісти в Донбасі

Більшість зниклих безвісти є цивільними особами.

Згідно з інформацією Служби безпеки України, зниклими безвісти в Донбасі вважаються 294 людини. Крім того, за даними Міжнародного комітету Червоного Хреста (МКЧХ) більше 1000 тіл загиблих в Донбасі досі не ідентифіковані. Про це в четвер, 30 серпня, заявили перша заступниця спікера Верховної Ради Ірина Геращенко під час прес-конференції в Києві.

"В Мінську ми користуємося списком, який становить об'єднаний центр Служби безпеки України, як заручників, так і зниклих безвісти. У тому списку людей, яких ми розшукуємо на сьогоднішній день, 294 людини. Серед них багато цивільних", - заявила Геращенко.

Вона зазначила, що, згідно з оцінками МКЧХ, більше 1000 тіл загиблих залишаються не ідентифікованими.

"Українська сторона, служби, які залучені до питання пошуку зниклих без вести, роблять по-максимуму для того, щоб розшукувати, ідентифікувати", - додала Геращенко.

За її словами, в 2017 році ідентифікували 71 тіло. Крім того 18 тіл загиблих передали на тимчасово окуповані території Донбасу, а в лютому нинішнього року останки тіл двох росіян передали Росії.

Разом з тим Геращенко підкреслила, що МКЧХ не має доступу до всіх окупованих територій. Крім того, представників Червоного Хреста жодного разу не допустили як у в'язниці Росії, так і в ОРДЛО, де утримують українців.

Геращенко зазначила, що не вдається просунутися вперед створення механізму пошуку зниклих без вести за участю МКЧХ, України, РФ і представників ОРДЛО саме через деструктивну позицію Москви і представників окремих районів Донецької та Луганської областей в Тристоронній контактній групі.

Нагадаємо, в серпні президент України Петро Порошенко підписав закон "Про правовий статус осіб, зниклих без вести", прийнятий Верховною Радою 12 липня. Закон спрямований на імплементацію міжнародних договорів міжнародного гуманітарного права.

У липні прес-служба МКЧХ повідомила про те, що з початку російської агресії на сході України, в Донбасі пропали безвісти 1500 осіб. Однак точну кількість зниклих встановити досі не вдалося, оскільки бойові дії тривають, зазначили експерти комітету, коментуючи ухвалення Верховною Радою закону про статус зниклих без вісті.