UA / RU
Підтримати ZN.ua

Генпрокуратура замовчує деталі розслідування щодо операції, яка планувалася в Криму

У ГПУ повідомили лише те, що ведуть розслідування у справі щодо російської агресії.

Генеральна прокуратура України не розкриває подробиці розслідування обставин української операції, яка планувалася в 2014 році для того, щоб не допустити або ускладнити захоплення російськими військами степової частини Криму.

Як повідомляє "Українська правда", це випливає з відповіді Генпрокуратури на відповідний журналістський запит.

Так, на прохання повідомити про результати перевірки документів, що знаходяться у Генштабі ЗСУ, за період з 24.02.2014 за 10.03.2014, та вказати, чи були допитані у цій справі посадові і колишні посадові особи, прокуратура повідомила лише те, що здійснює досудове розслідування у кримінальному провадженні від 01.03.2014 щодо агресії РФ.

Дане провадження стосується фактів планування, підготовки та ведення агресивної війни проти України, яка призвела до окупації Криму та інших тяжких наслідків.

При цьому, у ГПУ зазначили, що "вказаному провадженні серед іншого досліджуються дії службових осіб сектору безпеки та оборони України щодо протидії військовій агресії Російської Федерації на території півострова Крим у лютому-березні 2014 року".

У відповіді говориться, що досудове розслідування у справі триває.

"Інша запитувана інформація є відомостями досудового розслідування і інформацією з обмеженим доступом, і на цей час не може бути розголошена", - зазначається у відповіді на запит.

В Генпрокуратурі, таким чином, не відповіли також на запитання, хто саме зупинив проведення спецоперації.

Раніше начальник Генштабу, головнокомандувач ЗСУ генерал Віктор Муженко у коментарі для журналістів повідомив, що підрозділи Збройних сил України ще на початку березня 2014 року могли здійснити операцію по захисту Криму від російського вторгнення і не дати можливість провести псевдореферендум щодо виходу півострова зі складу України.

За словами Муженко, який у той час обіймав посаду заступника начальника Генштабу, 1 березня 2014 року він разом з екс-заступником начальника Головного оперативного управління генералом Віктором Назаровим запропонував варіант спецоперації в Криму і підписав у начальника Генштабу відповідні документи.

Однак, за його словами, після завершення засідання РНБО з приводу Криму, Муженко і ще кількох генералів зібрав перший заступник начальника Генштабу генерал-полковник Воробйов, який сказав припинити підготовку.

Глава Генштабу зазначив, що план не здійснився тому, що "якщо немає політичного рішення, військові такі рішення не приймають".