UA / RU
Підтримати ZN.ua

Генасамблея ООН прийняла резолюцію про захист прав людини в Криму

Резолюцію підтримали 65 країн.

Генеральна Асамблея ООН у середу, 18 грудня, прийняла резолюцію про захист прав людини в анексованому Росією Криму. Про це інформує у Twitter Постійне представництво України в ООН.

Так, резолюцію про захист прав людини у Криму прийняли 65 країн, висловилися проти - 23, утримались - 83.

В документі йдеться:

Що одержання території або іншої переваги в результаті агресії не може і не буде вважатися законною дією.

Що Росія повинна припинити політику зміни демографічної ситуації в Криму, насамперед шляхом переселення туди свого населення, а також примусового виселення.

Засуджуються масові затримання активістів і захисників прав людини на основі звинувачень у підтримці тероризму, зокрема представників громадянської ініціативи "Кримська солідарність".

Росію закликають припинити переслідування та звільнити осіб, затриманих за висловлення думок, зокрема на початку окупації.

Засуджується практика призову чоловіків з Криму до російської армії і кримінальні переслідування тих, хто відмовляється від служби.

Росія повинна негайно звільнити всіх незаконно затриманих громадян України та забезпечити їх безпечне повернення на Батьківщину.

Закликають Міжнародне співтовариство продовжувати в рамках міжнародної адвокації викриття порушень РФ прав людини як на двосторонньому, так і багатосторонньому рівнях.

Нагадаємо, 14 листопада Третій комітет Генасамблеї ООН схвалив резолюцію про захист прав людини в Криму в умовах російської окупації.

Читайте также: ООН продлила миссию палестинских беженцев до 2023 года

22 грудня 2018 року Генеральна Асамблея ООН прийняла нову резолюцію "Ситуація з правами людини в Автономній Республіці Крим та місті Севастополь, Україна".

Вона стала третьою ініційованої Україною і прийнятої Генасамблеєю ООН за останні два роки. При цьому Росія не виконала жодної вимоги попередніх резолюцій, ситуація лише погіршилася. У зв'язку з чим у новій резолюції вперше окремо міститься заклик до Генеральному секретарю ООН підготувати спеціальну доповідь про її виконання до наступної сесії ГА ООН.