UA / RU
Підтримати ZN.ua

FT: Виробник F-16 готовий тренувати пілотів України і обслуговувати винищувачі, якщо їх дадуть

Найбільший виробник американської зброї не виключає можливість створення своєї бази на українській території, коли війна закінчиться.

Американська оборонна компанія Lockheed Martin, яка займається виробництвом винищувачів F-16, заявила, що готова допомогти українським пілотам в експлуатації і обслуговуванні літаків, якщо країни НАТО погодяться передати їх Україні для боротьби з агресією Росії.

«Ми готові не лише задовольнити потребу в нових літаках F-16, але й у будь-яких модифікаціях F-16, а також у навчанні, забезпеченні обладнання і систем», - сказав Financial Times операційний директор компанії Френк Сент-Джон.

Він підкреслив, що будь-яке рішення буде прийнято лише в результаті обговорення між Україною, США й іншими західними союзниками. Lockheed Martin - найбільший в Америці оборонний підрядник за обсягом продажів - не бере безпосередньої участі в урядових переговорах. Історично компанія надавала підтримку в підготовці кадрів у більш ніж 16 країнах, - зазначив Сент-Джон.

Читайте також: Літаки F-16 є сигналом Путіну про довготривалу підтримку НАТО України – Bloomberg

Київ активно добивається, щоб йому надали літаки четвертого покоління, які допомогли б посилити українську протиповітряну оборону. Країни НАТО продовжують переговори про те, чи поставляти ці літаки Україні. Уряд США, який навряд чи надішле хоч один власний F-16, контролює реекспорт винищувачів або передачу їх третім сторонам з будь-якої країни, яка їх експлуатує. Минулого місяця Вашингтон дав зрозуміти, що підтримує такий крок. Деякі члени Альянсу все ще побоюються, що постачання цих літаків може призвести до ескалації конфлікту з Росією. Сент-Джон, який виступав напередодні першого Паризького авіасалону після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну, сказав, що українські збройні сили продемонстрували «неймовірну здатність до навчання». 

Зброя компанії Lockheed Martin, в тому числі системи HIMARS і ракети Javelin, відіграли помітну роль на полі бою. Українці, за словами Сент-Джона, «дуже швидко навчилися користуватися цими системами і застосовували їх з великою ефективністю».

«Тому я впевнений, що українські пілоти опанують F-16 і зможуть дуже ефективно використовувати цей літак в найкоротші терміни», - переконаний директор  Lockheed Martin.

Будь-яка безпосередня підготовка пілотів і організація обслуговування літаків буде відбуватися в третій країні. Але в довгостроковій перспективі Lockheed Martin може розглянути можливість створення бази в Україні або поблизу неї після завершення конфлікту.

«Коли ці бойові дії закінчаться, необхідно буде забезпечити постійну присутність для тренувань і технічного обслуговування. І тоді логічним місцем для цього буде Україна і її околиці», - сказав Сент-Джон.

Читайте також: У Норвегії залишаться F-16 для потенційної допомоги Україні після продажу літаків Румунії

Армії по всьому світу використовують близько 3 тисяч літаків F-16. Lockheed Martin планує збільшити виробництво літаків на своєму заводі в Грінвіллі у штаті Південна Кароліна до 4 на місяць протягом наступних кількох років. Компанія очікує збільшення попиту на літаки і гелікоптери у Східній Європі, оскільки уряди країн регіону прагнуть відмовитися від техніки радянських часів. 

«Ми ведемо переговори з різними країнами Східної Європи не лише про їхні потенційні потреби в техніці, але й про підтримку і навчання, які будуть потрібні після цього», - сказав Сент-Джон.