UA / RU
Підтримати ZN.ua

Фонд "Ізоляція" вирішив повернутися в Донбас

Фонд почав працювати в Києві шість років тому, після захоплення їхньої території в Донецьку бойовиками "ДНР".

Рівно шість років тому 9 червня бойовики незаконного збройного формування "ДНР" захопили в Донецьку територію Фонду "Ізоляція. Платформа культурних ініціатив". Приміщення фонду бойовики перетворили на в'язницю, де незаконно утримують та катують українців. "Ізоляція" змушена була переїхати до Києва, однак через шість років фонд вирішив повернутися в Донбас.

На території колишнього заводу та ізоляційних матеріалів фонд працював з моменту свого заснування до 2014 року. За допомогою художніх практик Фонд "Ізоляція" намагався стимулювати системні зміни в місцевих громадах. Назву ж обрали з метою вшанування індустріальної спадщини Донецької області й створення умов для розвитку нових культурних та соціальних процесів України.

Своїми проектами фонд прагнув відійти якомога далі від соціальної, економічної, культурної та ментальної ізоляції Донбасу.

"Безперервність цього процесу була порушена російською агресією, внаслідок якої "Ізоляція" покинула Донецьк. 9 червня 2014 р. стало датою захоплення території фонду бойовиками "ДНР" та днем, коли ми знову опинились в ізоляції. Переїхавши до Києва, фонд трансформував свою роботу", - зазначили в "Ізоляції" в шосту річницю захоплення бойовиками території заводу.

У столиці команда фонду продовжила працювати з темою ізоляції, яка через війну набула нових змістів - зокрема, й відірваності українських політиків і опініомейкерів від довгострокового та ефективного керування державою.

"З шостою річницею захоплення, фонд знов перегортає сторінку та перезавантажує свою діяльність в новому контексті - ми вирішили здійснити заземлення і повернутися на Донбас. Нашим новим місцем розташування стане місто Соледар Донецької області", - повідомили у фонді.

Там команда "Ізоляції" планує працювати з місцевими активістами, а також міжнародними митцями та дослідниками, які вивчатимуть антропоцентричні процеси. Фонд заохочує місцеві спільноти розробляти нові візії виходу з ізольованості - власного життя, розвитку громад і майбутнього для Донбасу. Одним із таких проектів є спільна з Центром громадянських свобод адвокаційна кампанія, мета якої - досягнення справедливості для жертв викрадень та катувань на Донбасі.

Зокрема, в рамках кампанії фонд разом з ЦГС планують домогтися справедливості для жертв викрадень та катувань на території окупованого Донбасу. Також у фонді зазначили, що планують "ліквідувати концтабір на захопленому заводі арт-фонду Ізоляція" та ухвалити закон про воєнних злочинців, реєстраційний номер якого 2689.

"Наше повернення на Схід є логічним продовженням постійного руху й змін, які завжди наповнювали життя "Ізоляції", - зазначили у фонді.

Читайте також: Засновниця фонду "Ізоляція" перерахувала загрози сценарію Єрмака для Донбасу

Нагадаємо, колектив фонду приєднався до акції своїх земляків проти можливого підписання в Мінську протоколу про створення Консультативної ради і легітимації представників ОРДЛО за столом переговорів.

У свою чергу засновниця "Ізоляції" Любов Михайлова не визнала можливим звертатися до президента Володимира Зеленського, адже 20 років мешкає в Лондоні і ще в 1990-х вийшла з українського громадянства. Але вона поділилася своїми думками з Інною Ведерніковою в інтерв'ю для ZN.UA "В ізоляцію".