UA / RU
Підтримати ZN.ua

Фінансова допомога ВПО: Чи зменшиться обсяг виплат?

Дарія Марчак розповіла про долю грошей для соціальної підтримки. 

Загальний обсяг фінансової підтримки внутрішньо переміщених осіб залишаються на тому ж рівні, який заклали в державному бюджеті на 2024 рік. Однак тепер кошти виділятимуть трохи інакше, зазначила в інтерв’ю ZN.UA заступниця міністра соцполітики Дарія Марчак, з якою поговорив Віктор Конєв.

«Нинішні виплати буде продовжено ще на пів року для більшості ВПО, які їх нині отримують. Крім того, як я вже сказала, ми дали змогу тим ВПО, які не отримають продовження виплат, використовувати інший інструмент соцпідтримки — допомогу малозабезпеченим громадянам. Ми розраховуємо, що разом ці дві програми охоплять ту ж саму кількість громадян, яка отримує виплати для ВПО зараз. Варто наголосити, що в ЄС було ухвалено рішення про допомогу Україні в розмірі 50 мільярдів євро на чотири роки, а витрати держбюджету на соціальну сферу в будь-якому разі є захищеними», – зазначила Марчак.

За її словами, витрати на соціальну сферу є наступним пріоритетом після витрат на оборону. Марчак запевнила, що гроші на соціальну підтримку будуть.

«Так, ми не знаємо зі стовідсотковою ймовірністю, як розвиватимуться події далі, й тому нині мета державної політики — в тому, щоб якнайбільше громадян за рік-два мали власні джерела доходів. Тобто змінили б роль реципієнтів на роль людей, які сплачують податки й наповнюють бюджет… Загальний обсяг фінансової підтримки не змінюється — залишається на рівні, який закладено в держбюджеті на 2024 рік: 57 мільярдів гривень. Просто ці гроші на підтримку ВПО надаватимуться не через один, а через кілька інструментів», – додала заступниця міністра.

Читайте також: Законодавчо статус ВПО дається довічно і це є недоліком – заступниця міністра соцполітики Марчак

Сьогодні в Україні майже 4,9 млн людей – це внутрішні переселенці. І нині робота з інтеграції ВПО до громад, які їх приймають, ведеться одночасно на кількох рівнях.

Близько 3,6 млн із загального числа ВПО, які покинули свої домівки після 24 лютого 2022 року. Тоді як у країнах Євросоюзу та Північної Америки сьогодні перебувають близько 3,9 мільйона українців, які рятуються від війни. При цьому не всі ВПО сьогодні досі отримують фінансову допомогу від держави.