UA / RU
Підтримати ZN.ua

Фільми-свідчення жертв війни: з’явилась документалка

“Ми дуже не хотіли б, щоб поняття воєнних злочинів стало просто словами. Хотілося б, аби за цим було розуміння реальних історій реальних людей”.

Автори проєкту  "Свідчить Україна" поєднують "силу оповіді та юридичної підзвітності", щоб висвітлювати правду про війну. До серії міні-документалок увійшли історії про загибель 47 людей під час атаки на Чернігів 3 березня, ракетний удар по вокзалу Краматорська, де загинула 61 людина, та викрадення дітей з Маріуполя, розповіла одна з ініціаторок, Наталка Гуменюк.

Читайте також: Чечня, Донбас 14-го, та війна-2022: з'явився трейлер фільму про фотографа "Глядєлов"

 Задум реалізують спільно з Інститутом висвітленням війни та миру та Лабораторією журналістики суспільного інтересу. Українські журналісти працюють в команді із зарубіжними колегами, які досліджувати війну, зокрема, у Сирії, Чечні, Руанді та Боснії.

Поки фільмів три, але згодом їх буде більше. Початок показів у кінотеатрах в різних куточках країни планують на початок року. Є плани також представити фільми у Європі, зокрема Берліні.

У соцмережах The Reckoning Project (таку назву має ініціатива англійською) зібрали фото- та відеопоказання не лише з вищевказаних міст. Ось, наприклад, кадри зі зруйнованої Київщини. 

Читайте також: Весілля, похорони й інша філософія: харківський фотограф документує історії військових та зруйновані міста

 «Ми дуже не хотіли б, щоб поняття воєнних злочинів стало просто словами. Хотілося б, аби за цим було розуміння реальних історій реальних людей. Загальна мета проєкту – судові процеси, але також привернення уваги. Показами ми хочемо порушити дискусію», – пояснила Гуменюк.

Вона уточнює, що фільми не можна буде застосувати як свідчення у суді. Проте документування ведуть таким чино, щоб герої, чиї свідчення збирають журналісти, могли бути й свідками у суді. Їх показання належним чином задокументовані.