UA / RU
Підтримати ZN.ua

Експерт пояснив, кого можуть призвати до армії під час мобілізаційних хвиль

Мобілізація в Україні проводиться у декілька етапів.

В Україні оголошений воєнний стан та триває загальна мобілізація, якій підлягають військовозобов'язаній чоловіки від 18 до 60 років. Мобілізація в Україні проходить у чотири основні хвилі (черги), під час яких призивають різні категорії чоловіків. Адвоката Іван Ліберман розповів виданню «Факти», кого можуть мобілізувати під час четвертої хвилі.

Хвилі мобілізації в Україні: що це означає

Експерт зазначив, що є чотири основні хвилі мобілізації:

Він пояснив, що 15 березня в Україні офіційно стартувала друга хвиля мобілізації. 

Читайте також: Мобілізація в Україні: з якими хворобами не призивають на військову службу

Кого можуть призвати під час четвертої хвилі мобілізації

Ліберман пояснив, що головною метою під час проведення четвертої хвилі є доукомплектування війська.

«Коли з’ясовується, що військо має недокомплект, оголошується четверта хвиля мобілізації. Проте це не означає, що будуть набирати просто людей з вулиці. Наприклад, артилеристам потрібні навідники, тому призиватимуть тих, хто добре розуміється у географії чи топографії», – зазначив експерт.

За його словами, під час четвертої хвилі будуть звертати увагу на тих громадян, які спеціалізуються на професії, яка дотична до тієї, яку потрібно укомплектувати.

Читайте також: Мобілізація в Україні: що робити при отриманні повістки

«Наприклад, якщо танкістів у нас достатньо, а не достатньо навідників, то закон Про мобілізацію та оголошення доукомплектування (тобто четвертої хвилі) дає право відбирати лише тих, у кому є потреба, а не просто набрати кількість», – пояснив Ліберман.

Він додає, що під час четвертої хвилі мобілізації не набиратимуть багато людей, наприклад, у підрозділи десанту, адже їх вистачає.

«Якщо у підрозділах танкістів буде не вистачати людей, то будуть призивати комбайнерів, трактористів, механіків. Це люди, які вміють керувати великих транспортом, тому їх буде легше навчити керувати танком, ніж комп’ютерника чи вчителя. От і весь сенс четвертої хвилі мобілізації», – каже Ліберман.