UA / RU
Підтримати ZN.ua

Екснардепу оголосили про підозру в організації корупційної схеми на «Одеському припортовому заводі»

Шкоди завдано на 93.3 млн грн. 

Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура 21 жовтня повідомили народному депутату України VIII скликання про підозру в організації корупційної схеми АТ «Одеський припортовий завод», яка завдала підприємству шкоди на 93.3 млн грн. Про це повідомляється на сайті НАБУ, але не називається ім’я депутата. За інформацією голови правління StateWatch Олександра Лємєнова, йдеться про екснардепа від «Блоку Петра Порошенка» Олександра Грановського. 

Дії підозрюваного кваліфікували за ч.3 ст.27, ч.2 ст.28 та ч.2 ст. 364 КК України.

За даними слідства, депутат організував схему, за якою «Одеський припортовий завод» продавав мінеральні добрива наперед визначеній компанії за цінами, нижчими від ринкових. Далі ця компанія перепродавала товар іноземним компаніям реального сектору економіки за конкурентними цінами. Однак фізично постачання забезпечував цим компаніям «ОПЗ». Схема діяла впродовж березня-грудня 2015 року.

У березні 2020 року слідство повідомило про підозру чотирьом учасникам схеми:

Довірену особу екснардепа та власника компанії-учасниці схеми оголосили в розшук.

Що ж до самого організатора схеми, то, оскільки місце перебування його не встановлено, про підозру йому повідомили в порядку ст. 278, ст. 135 КПК України.

«Чому тільки зараз? Схема ж була чорт знає коли реалізована. Це саме та ціна, яку ми «заплатили» за дворічне непризначення глави Спеціалізованої антикорупційної прокуратури. А тому справами «приторговувала» колишня генпрокурорка Ірина Венедіктова. Як так? Бо в неї першим заступником працював близький до Грановського прокурор Роман Говда. Але відповідальність за непризначення нового глави САП - це і відповідальність керівництва Офіса президента», - коментує Лємєнов.

Читайте також: Ухвалення нового закону про СБУ без запобіжників створить серйозні корупційні ризики — Шабунін

Одеський припортовий завод - один з найбільших в Україні виробників мінеральних добрив - припинив випуск основної хімічної продукції 18 вересня 2021 року. Офіційна причина - висока ціна газу в Україні та низька вартість продукції АТ «ОПЗ» - аміаку та карбаміду - на світовому ринку.

ОПЗ фактично загнали у величезні борги за спожитий у попередні періоди газ. Підприємство обтяжене численними судовими позовами, позбавлене обігових коштів тощо. «Тут на думку спадає традиційна олігархічна схема, коли реальні керуючі доводять колись потужне держпідприємство до банкрутства, а потім купують його у держави буквально за копійки», - пояснює Олег Тітамир у статті «Як вигідно продати непотрібне, якщо дійсно хочеться»