UA / RU
Підтримати ZN.ua

Дві третини українців незадоволені своїм впливом на місцеву владу

Українці не хочуть самі йти до місцевої влади, у кращому випадку згодні проголосувати за гарного кандидата.

Громадяни України переважно не задоволені тим, наскільки вони можуть впливати на рішення місцевої влади – таких налічується 63%, свідчать дані опитування фонду "Демократичні ініціативи" та Центру Разумкова.

Згідно з опитуванням, найменше задоволених своїми можливостями на Півдні – 9%, тоді як на Заході таких 20%.

При цьому 37% респондентів задекларували своє бажання взяти участь в управлінні своїм селом, селищем чи містом у випадку розширення повноважень місцевої влади, тоді як 50% зізнались, що не готові до цього.

Серед тих, хто висловив бажання брати участь в управлінні своїми громадами, найпопулярнішим інструментом цього лишилася участь у виборах в якості виборця (42%), проте й у цьому питанні виявилися істотні відмінності за регіонами: найбільше готові брати участь у виборах органів міського самоврядування на Заході (54%), найменше – на Півдні (29.5%).

Опитування населення проведено Фондом "Демократичні ініціативи" та соціологічною службою Центру Разумкова з 9 по 13 червня 2017 року серед 2018 респондентів в усіх регіонах України за винятком окупованих Росією територій. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%.

За даними опитування фонду "Демократичні ініціативи" та Центру Разумкова, проведеного в липні 2015 року, половина українців (51%) зізналася в тому, що не готові докладати особисті зусилля заради успіху реформ у країні: 28% – бо вважають, що цим мають займатися органи державної влади, а 23% – бо не вірять в успіх реформ.