UA / RU
Підтримати ZN.ua

Другу дозу вакцини від Pfizer отримали 249 українців

Всі - у Дніпропетровській області.  

Згідно порталу "Система охорони здоров'я України" Апарату РНБО, на 10 травня 249 осіб в Україні отримали другу дозу вакцини Pfizer-BioNTech, 117 тисяч доз якої прибули в нашу країну 16 квітня в рамках глобальної ініціативи COVAX. Всі 249 вакцинованих другою дозою отримали щеплення в Дніпропетровській області.

"У цьому немає нічого дивного, - прокоментував ZN.UA заступник міського голови Дніпра, директор департаменту охорони здоров'я в Дніпровській міськраді Андрій Бабський. - Підійшла черга для вакцинації другою дозою. Ми отримали вакцину і провакцинували людей.

Під цю хвилю у нас потрапили спеціалізовані інтернати, будинки для людей похилого віку та їх співробітники. Потім - структури поліції, Нацгвардії, СБУ, ГСЧС і ГПС.

З 19 квітня по 11 травня в Дніпрі провакцинували 1173 людини. Відповідно ті, хто були першими, отримали другу дозу. 10 травня в Дніпрі були провакциновані 111 людей. Сьогодні (11 травня. - ред.) на черзі близько 90 осіб. В основному - це будинки для літніх людей.

Робити щеплення кому завгодно Pfizer ми не можемо. Тільки згідно дорожній карті вакцинації. Списки подаються дуже деталізовані. Облік строгий - як з боку Міністерства охорони здоров'я, так і обласного управління охорони здоров'я. У облздраві є списки. Вони розуміють, коли і кого потрібно вакцинувати вдруге, і під цих людей виділяють ці дози.

На сьогоднішній день у нас працюють уже 14 бригад вакцинації. З них - 2 вже пройшли навчання по Pfizer. Ще 2 зараз навчаються. Всього вакцинувати Pfizer будуть 4 бригади.

Першою навчання по вакцині Pfizer пройшла бригада КНП "Дніпровський центр первинної медико-санітарної допомоги №2 "Дніпровської міськради".

На 11 травня першою дозою вакцини від Pfizer по Україні провакциновані 52077 осіб. У лідерах - Дніпропетровська область (3 573 людини). На другому місці - середня за кількістю населення, але, вочевидь, не по вакцинальній активності Черкаська область (3348 осіб), на третьому місці - м.Київ (3036 осіб).

Читайте також: В Україні почалася вакцинація препаратом Pfizer

Відзначимо, за даними Міністерства охорони здоров'я, в 2021 році Україна отримає 42 млн доз вакцини проти коронавірусу, зокрема 20 млн доз вакцини виробництва Pfizer-BioNTech.

Наскільки ефективні різні вакцини, в тому числі і китайська CoronaVac, якою зараз починають вакцинувати українців в інтерв'ю ZN.UA "Для захисту від ковіда антитіла не мають значення" розповів патофізіолог Віктор Досенко.

Про те, які регіони залишаються найбільш проблемними і, які способи переконати щепитися вважають українці найбільш дієвими, читайте в статті соціолога Олександра Шульги "Вакцинація по-українськи".