UA / RU
Підтримати ZN.ua

Дрони-камікадзе, які повертатимуться назад: в “Укроборонпромі” розповіли про нові БПЛА для ЗСУ

Україна активно працює над розробкою власних безпілотників, які є одним із найбільш ефективних видів озброєнь у війні проти Росії.

Війну Росії проти України на Заході обґрунтовано називають “першою повномасштабною війною дронів”. Безпілотники дійсно відіграють надважливу роль у перебігу бойових дій, що спонукає обидві сторони працювати над розробкою нових засобів ураження позицій ворога на відстані. В “Укроборонпромі”, зокрема, повідомили, що зараз ведеться робота над створенням дронів-камікадзе для ЗСУ, які за своїми характеристиками нагадуватимуть іранські “шахіди”, але з певними особливостями. Про це розповів представник концерну Олег Болдирєв в інтерв’ю виданню “Настоящее время”

За його словами, нинішня війна рухається у напрямку битви роботизованих безпілотних систем і Україна активно працює над тим, аби забезпечити ними власних захисників у необхідній кількості. За словами представника “Укроборонпрому”, вже незабаром ЗСУ отримають на озброєння новий безпілотник, який допоможе їм завдавати ударів по тилу противника. 

Болдирєв зазначає, що дрон уже практично готовий і проходить випробування. За характеристиками БПЛА схожий на іранські дрони-камікадзе, але має певні особливості, які роблять його унікальним.

Читайте також: NYT про атаки на аеродроми в РФ: дрони запускали з України, а коригував – спецназ в російському тилу

“Він уже є. Я назвав би його “нульовим пацієнтом”. Машина літає, говорячи про ударний безпілотник, мається на увазі варіант камікадзе. Але ми, українці, дуже жадібні люди. У нас будуть “камікадзе” із можливістю повернення”, – сказав він.

Болдирєв пояснив, що можливість “повернення” означає, що дрони зможуть атакувати ворожі цілі по декілька разів. Дальність польоту нових БПЛА складає 1 000 кілометрів, а вага бойової частини безпілотника – 75 кілограмів.

В “Укроборонпромі” підкреслили, що розроблена модель безпілотників частково складається з деталей іноземного виробництва, проте розробка програмного забезпечення, засоби зв’язку з наземними станціями, збирання та технічне обслуговування дронів здійснюється вітчизняними спеціалістами.

Читайте також: Безпілотники українського стартапу AeroDrone отримали дозвіл на експлуатацію в ЗСУ

Раніше повідомлялося, що Пентагон дозволив Києву удари своїми безпілотниками по території РФ.