UA / RU
Підтримати ZN.ua

ДПСУ спростували фейк щодо пропуску через кордон за донат

Фейкову інформацію поширювали у соцмережі Х.

Через війну, яку розпочала РФ, в Україні триває воєнний стан та загальна мобілізація. В цей період діють обмеження щодо виїзду за кордон для військовозобов'язаних чоловіків призовного віку.

Нещодавно соцмережі Х один з акаунтів поширював неправдиву інформацію щодо виїзду за кордон за донат, називаючись пресслужбою прикордонного відомства. Про це повідомили у Telegram-каналі державної прикордонної служби України (ДПСУ).

Читайте також: Російські хакери під час атаки на українські ЗМІ поширили фейки – Держспецзв’язку

У відомстві зазначили, що зловмисники у соцмережі Х використовують символіку, схожу на притаманну Держприкордонслужбі.

«Недостовірна інформація та фейкові акаунти можуть використовуватися шахраями або ж пропагандою, чи спецслужбами країни-агресора для наживи, компрометування органів державної влади України чи проведення інформаційно-психологічних операцій», – йдеться у повідомленні.

У ДПСУ закликали українців перевіряти новини та повідомлення, які розповсюджуються від імені органів влади, й довіряти лише офіційним джерелам інформації:

Раніше російські пропагандисти поширили фейк про те, що Київський національний університет імені Тараса Шевченка підготував документ про звільнення від навчання 1000 студентів для їхньої підготовки до служби в армії в рамках мобілізації.

Пропагандистська машина ворога часто використовує маніпуляції та фейки, які спрямовані на розкол єдності в українському суспільстві. Нагадаємо, як можна розпізнати фейк.