UA / RU
Підтримати ZN.ua

ДП «Документ» уклало договір з компанією, один із засновників якої путініст і громадянин РФ, а інший 20 років працює з росіянами – «Радіо Свобода»

Юристи правозахисної організації зазначили, що компанія отримала досить широкий доступ до даних українського державного підприємства.

Держпідприємство «Документ», яке має доступ до персональних даних українців, восени 2022 року уклало угоду з компанією Schmider & Еckstein, аби та представляла інтереси ДП в Німеччині. Обидва співзасновники компанії довго працювали в РФ, а один є громадянином країни-агресорки та підтримує політику Кремля й повномасштабне вторгнення росіян в Україну, йдеться у розслідування «Радіо Свобода».

Зокрема, Schmider & Еckstein два десятки років надає послуги клієнтам із РФ, Центральної та Східної Європи. Компанія допомагає відкривати бізнес в Німеччині, а також займається питаннями міграції, супроводжуючи весь процес.

Читайте також: Родина розшукуваного за корупцію в оборонці Гладковського будує розкішний маєток в Іспанії – Схеми

Один із засновників компанії Карл Екштайн публічно називав країну-терористку «своєю другою батьківщиною після Швейцарії», де він «завжди почувається прекрасно». У своїй біографії він також вказує, що співпрацює з Москвою протягом 40 років.

Свого часу Екштайн був почесним консулом РФ у Швейцарії. Він також входить до так званої «Міжнародної асоціації друзів Криму». Цю організацію російські урядові структури створили 2017 року, тобто вже після окупації українського півострова. Метою створення була легалізація анексії Криму за допомогою агентів впливу та адвокатування зняття санкцій з Росії.

За даними журналістів, на думку Екштайна, повномасштабне вторгнення РФ в Україну було виправданим. Він навіть заявляв, що російський диктатор Владімір Путін таким чином «повернув росіянам відчуття гордості». Журналісти також з’ясували, що Екштайн вже 20 років має російський паспорт.

Інший співзасновник компанії Schmider & Eckstein Франк Шмідер живе та надає свої послуги в Берліні. Попри це вся його біографія також пов’язана з країною-терористкою та Екштайном. Журналісти «Схем» встановили, що Шмідер щонайменше 23 роки має індивідуальний податковий номер РФ.

Читайте також: "Схеми" виявили паспорт РФ у судді Верховного суду у відставці Сімоненко

Попри тісні зв’язки засновників Schmider & Eckstein з країною-агресоркою ДП «Документ» уклало з компанією договір про представлення своїх інтересів. У Держпідприємстві запевнили, що компанія мала обмежений доступ до інформації. Зокрема, Schmider & Eckstein були доступні «дані, які необхідні для представлення інтересів підприємства» чи ведення справ у судах. Мовляв, ніхто «не мав доступу до Єдиного державного демографічного реєстру чи персональних даних громадян». Але юристи Transparency International Ukraine, ознайомившись із довіреністю, зазначають, що повноваження юридичної компанії «є досить обширними».

Раніше «Схеми» встановили, що власники мереж мікрокредитних організацій «Просто Позика» та «Тайм Кредит» Андрій Манучаров та його дружина Наталія Манучарова відповідно мають російські паспорти. А їхній син живе в окупованому Криму та відкрито підтримує війну РФ проти України.