UA / RU
Підтримати ZN.ua

Дорожники знищили стародавній курган на Черкащині

Велике будівництво перетворилося у Велике шкідництво.

У Черкаській області під час ремонту автодороги Н-16, який проводиться в рамках проекту "Велике будівництво" дорожники знищили один зі скіфських курганів біля села Соколівочка. Про це повідомив завідувач сектором археології та охорони культурної спадщини Державного історико-культурного заповідника "Трипільська культура" Олександр Назаров на своїй сторінці в Facebook.

"Минуло більше місяця з того часу, як органами охорони культурної спадщини був виявлений факт пошкодження одного з курганів археологічної пам'ятки - курганної групи між містом Тальне та селом Соколівочка Черкаської області. Зараз автодор ретельно там все вирівняв і затрамбувати, а на папері вдає, типу "ми взагалі не розуміємо, про що ви", - повідомив Назаров.

Як повідомляє Укрінформ, у відділі охорони і культурної спадщини Черкаської ОДА підтвердили факт пошкодження пам'ятника. І мають намір пред'явити претензії будівельній організації. Згідно із законом вона повинна профінансувати розкопки кургану за свій рахунок.

Соколівочка відноситься до Тальнівської громади Звенигородського району. За словами міського голови м.Тальне Василя Сідька, будівельні роботи здійснює ДРСУ-48 з міста Умань. Дорогу Н-16 повинні здати в експлуатацію в цьому році.

Знищений курган належить до скіфського періоду. Кілька таких курганів розташовані між селами Соколівочка, Гордашівка і біля м.Тальне.

Як повідомлялося, на Чернігівщині фермер самовільно розорав кургани - поховання стародавніх воїнів. Вони були археологічними пам'ятками місцевого значення та мали оціночну вартість понад 2 мільярди гривень. Фермер відшкодував близько 300 тис. грн. збитків, завданих територіальній громаді.