UA / RU
Підтримати ZN.ua

Допомога переселенцям: що може змінитися з 1 вересня

Держава надає виплати для ВПО.

Через війну, яку розпочала Росія, багато українців були змушені покинути свої домівки та стали внутрішньо переміщеними особами (ВПО). Переселенці можуть отримати щомісячну допомогу від держави. Віцепрем'єр міністерка, міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук розповіла, що може змінитися для переселенців з 1 вересня, пише НВ.

Чи будуть виплати для ВПО з 1 вересня

За її словами, на урядовому рівні було прийнято рішення з 1 вересня продовжити на пів року виплати людям з числа ВПО, які їх до цього отримували.

Читайте також: Безкоштовне тимчасове житло: чи можуть його отримати переселенці

«Було прийнято рішення на урядовому рівні, що виплати ВПО будуть продовжені тим категоріям, які їх зараз отримують. Йдеться про 1,5 млн осіб. Також ми звернулися до Міністерства соціальної політики з проханням розширити коло отримувачів цієї допомоги. Наразі очікуємо від них відповідь», — сказала вона.

Також Верещук додала, що діти-ВПО, які навчатимуть в онлайн-режимі, не будуть позбавлені виплат.

«До мене звертаються люди з числа ВПО, які скаржаться на те, що деякі представники місцевої влади погрожують позбавити їх виплат, якщо діти не навчатимуться в офлайн-режимі з 1 вересня. Це неправда, ніхто не має права позбавити виплат тільки за те, що діти не навчатимуться в очному режимі. Тому хочу заспокоїти мам, які хвилюються щодо цього», — сказала вона.

Який розмір виплат для ВПО

Внутрішньо переміщені особи можуть отримати матеріальну допомогу від держави. Розмір щомісячної виплати становить:

Бувають випадки, коли переселенці отримали допомогу, хоча не відповідали критеріям. Раніше фахівці «Юридичного порадника для ВПО» пояснили, чи можуть в такому випадку вимагати повернути виплату.