UA / RU
Підтримати ZN.ua

Допомога на поховання: хто має право на отримання виплат

Роз'яснення дали у ПФУ.

Попри війну, яку розпочала Росія, українці отримують пенсії та інші соціальні виплати. Відповідно до закону «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування», громадянам надається допомога на поховання в разі смерті застрахованої особи або членів сім’ї, які перебували на її утриманні. У Головному управленні Пенсійного фонду України (ПФУ) у Донецькій області розповіли, хто може отримати цю допомогу та який її розмір.

Читайте також: Соціальні виплати: як оформити людям з інвалідністю дитинства та дітям з інвалідністю

Допомога на поховання надається в разі смерті застрахованої особи або членів сім’ї, які перебували на її утриманні:

Кому призначається допомога на поховання

В ПФУ зазначили, що допомога на поховання застрахованої особи призначається члену сім’ї померлого або особі, яка здійснила поховання, на підставі:

До членів сім’ї, які вважаються такими, що були на утриманні померлого, відносяться особи, якщо вони:

Не вважаються такими, що перебували на утриманні застрахованої особи, члени сім’ї, які мали самостійні джерела засобів до існування (одержували заробітну плату, пенсію тощо).

Розмір допомоги на поховання складає 4100 грн.

Як отримати допомогу на поховання

Для отримання допомоги особа, яка здійснила поховання, має звернутися до роботодавця та надати:

У ПФУ пояснили, що рішення про призначення допомоги на поховання приймається страхувальником (роботодавцем) або уповноваженими ним особами не пізніше дня, що настає за днем звернення, і виплачується не пізніше наступного робочого дня після отримання страхувальником (роботодавцем) страхових коштів від Фонду.

"У разі ліквідації (реорганізації) підприємства, установи, організації, припинення підприємницької діяльності фізичної особи — підприємця за отриманням виплати члену її сім’ї або особі, яка здійснила поховання, слід звернутися безпосередньо до будь-якого сервісного центру Пенсійного фонду на території України, незалежно від місця реєстрації чи проживання", – йдеться у повідомленні.

Родини, в яких народилася дитина, можуть розраховувати на допомогу від держави. Нагадаємо, який розмір допомоги при народженні дити можна отримати в цьому році.