UA / RU
Підтримати ZN.ua

Доля війни вирішиться у Запорізькій області – експерт

Якщо Україні вдасться прорвати лінію оборони окупантів у районі Запоріжжя та просунутися до Азовського моря, це стане початком кінця для російської армії.

Виведенням військ з Херсона та підривом мостів через Дніпро російська армія РФ поклала край війні на півдні України, пише військовий експерт BILD Юліан Репке.

Читайте також: Зеленський підтвердив, що ЗСУ зайшли в Херсон

«Відтепер російські військові можуть закріпитися на східному березі Дніпра, а сама річка завширшки близько кілометра, будучи природною перепоною, слугуватиме для них надійним захистом», — вважає він.

На думку експерта, для ЗСУ просування на південному фронті, ймовірно, закінчиться в Херсоні — атакувати противника через річку буде практично неможливо. Нещодавно США пообіцяли Україні 40 броньованих катерів, але їх буде недостатньо для форсування східного берега Дніпра.

Читайте також: Після звільнення правого берега Херсонщини ЗСУ можуть встановити вогневий контроль над головними дорогами до Криму — FT

В результаті українському командуванню доведеться перекинути цілу армію — десятки тисяч солдатів і сотні одиниць бронетехніки — більш ніж на 200 кілометрів, щоб перетнути найбільшу річку країни за переправами, що збереглися.

Ця операція розтягнеться на тижні, які Кремль може використати для підготовки наступного наступу.

Це означає, що військові дії перемістяться на південний схід України — туди, де російська армія втратила найменше завойованих територій і де вона місяцями готується до української атаки: а саме — у Запорізьку область. І якщо Росія втримає контроль над цим регіоном, вона збереже сухопутний коридор до Криму.

Якщо Україні вдасться прорвати лінію оборони в районі Запоріжжя і просунутися до Азовського моря, це стане початком кінця для російської армії на всій території півдня України, включаючи Кримський півострів, стверджує експерт.

Раніше експерти вже пояснювали, що після втрати Херсона Москві потрібно захищати меншу територію. А ще має близько 200 тисяч російських солдатів, які незабаром будуть готові заповнити прогалини. А поки що ми вже бачимо зміцнення оборонних позицій у Запорізькій області, оскільки Росія, ймовірно, боїться, що саме на цьому напрямі Україна наступатиме.