UA / RU
Підтримати ZN.ua

В окупований Донецьк приїхали нові спостерігачі ОБСЄ

Вони можуть замінити спостерігачів від США та Великої Британії, яким рекомендували виїхати з України.

На Донбас за ротацією прибули нові члени Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ.

«Вдячна Спеціальній моніторинговій місії ОБСЄ та офісу Координатора проєктів ОБСЄ за неймовірну роботу в Україні. Вони продовжать виконувати свій мандат без перерви», - твітнула генеральна секретарка ОБСЄ Хельга Шмід.

Тим часом до тимчасово окупованого Донецька прибули нові спостерігачі. Вони підтвердили, що Моніторингова місія залишиться на Донбасі, а ранковий від'їзд спостерігачів від Великої Британії та США – звичайна ротація.

Її причини спостерігачі не назвали, однак вона може бути пов'язана із рекомендаціями Вашингтона та Лондона своїм громадянам. 10 лютого президент США Джо Байден закликав американських громадян виїхати з України, використовуючи особистий транспорт.

Поїхати мають другорядні співробітники посольств, члени їхніх сімей тощо. Ключові дипломати залишаються, про закриття диппредставництв та/або згортання Місії ОБСЄ не йдеться.

Від'їзд іноземців не варто розглядати як доказ наближення нападу - Захід досі сподівається розрядити ситуацію в регіоні дипломатичним шляхом, а остаточного рішення президентом РФ Владіміром Путіним ще не прийнято, вважають у Вашингтоні.

Читайте також: Держдеп наказав виїхати з посольства в Києві дипломатам, які не обіймають критично важливі посади. Надання консульських послуг вирішили призупинити

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулебакоментуючи заклики Байдена до американців залишити Україну, повідомив: вони не свідчать про радикальну зміну ситуації. Виїхати з України своїх громадян закликають Японія та Південна Корея, часткове вивезення дипломатів розпочала Росія.

Близько ста держав, включно з Німеччиною та Грецією, не планують скорочувати чисельність своїх диппредставництв в Україні. Аналогічної позиції дотримуються представництва ЄС, ОБСЄ, Ради Європи, ООН, НАТО та інших міжнародних і регіональних організацій.

Ескалація на Донбасі розглядається як один із можливих приводів для вторгнення в Україну. Цей наратив Кремля в інтерв'ю російському пропагандисту Дмітрію Соловйову повторив білоруський диктатор Алєксандр ЛукашенкоУ разі ескалації російсько-української війни на Донбасі «Білорусь діятиме як Росія», заявив диктатор.