UA / RU
Підтримати ZN.ua

Для учнів 1-7 класів пропонують ввести курс "Уроки щастя". Цікаво, як з ним впораються демотивовані вчителі? — директор Unicorn School

За словами Страшка, відсутність мотивації — одна з основних проблем. 

З цього навчального року школам пропонують ввести курс "Уроки щастя" для учнів 1–7 класів. Років пʼять тому курс Well-being був дуже популярною темою для корпоративних тренінгів серед великих компаній, проводить паралелі директор дистанційної школи Unicorn School Володимир Страшко у своїй статті "Уроки і щастя. Від стану вчителя залежить те, що він транслює учням". Та автор наголошує, що такі тренінги вели психологи. Вони за це отримували адекватний гонорар та здебільшого самі були прикладом того, про що розповідали.

Сьогодні держава вимагає від учителів підвищувати щорічно кваліфікацію, наголошує автор. Та насправді для них важливо отримати сертифікат, який засвідчує, що вони прослухали лекцій на певну кількість годин. Самі викладачі зізнаються, що виконують це завдання під час домашньої рутини, наприклад, готуючи борщ.

"Як класно, що тест на платформах можна проходити сотню разів, доки не пройдеш. Ну й те, що педрада зарахує цей курс як підвищення кваліфікації. Ось вам і все навчання. Галочка заради папірця. Папірець, бо так треба. Проте навіщо?" — аналізує ситуацію автор. 

Відсутність мотивації — основна проблема, про яку заявляють і самі вчителі, розповідає Страшко. І одна з причин полягає в тому, що зі збільшенням обсягів роботи не зростає заплата, тобто не існує жодної кореляції між зростанням професійності та рівнем доходу. Це впливає на стан педагогів, а від нього залежить те, що вони транслюють. 

"А тепер згадаймо про щастя. Про уроки щастя. У психології є таке поняття, як конгруентність. Це коли форма відповідає змісту. Про "Вірю!" Станіславського. Чуєш, що каже людина, бачиш її міміку, жести, відчуваєш енергію. І віриш. Бо вона вірить у те, що каже, — наголошує Страшко. — Тож мені стало цікаво, як демотивований вчитель може провести уроки щастя?". 

Читайте також: Уроки мови: як українською буде «с прошедшим»

Більше матеріалів Володимира Страшка читайте за посиланням