UA / RU
Підтримати ZN.ua

Діти війни: хто та як може отримати цей статус

Через військову агресію РФ коло тих, хто може отримати його, розширили.

Від війни, яку розпочала Росія проти України, страждають і дорослі, і діти. За інформацією Офісу генпрокурора, станом на ранок 1 липня 2023 року більше ніж 1 529 дітей постраждали в Україні внаслідок повномасштабного вторгнення РФ. За офіційними даними ювенальних прокурорів, з початку повномасштабної війни 494 дитини загинули та понад 1 035 отримали поранення різного ступеня тяжкості.

Читайте також: Судячи з того, як діти українських біженців навчаються в країнах, що їх приймають, більшість планують повернутися в Україну

Фахівці «Юридичного порадника для ВПО» розповіли, хто може отримати статус дитини, що постраждала внаслідок війни. Порядок надання статусу дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів, існує ще з 2017 р. і був затверджений постановою Кабміну №268 від 05.04.2017 р., однак лише нещодавно було розширено коло дітей, які можуть отримати відповідний статус.

Хто має право на отримання статусу дитини, що постраждала від війни

Його можуть отримати діти, а також особи, які на час воєнних дій, збройних конфліктів, збройної агресії Російської Федерації не досягла 18 років, і в результаті таких обставин:

До 3 червня 2023  коло постраждалих діток обмежувалося територіями Донецької та Луганської областей, наразі - формулювання загальне - особи, постраждалі від збройної агресії РФ.

Як отримати цей статус та які документи потрібні

Можна звернутися із заявою до служби у справах дітей:

Треба подати наступні документи:

А також засвідчені копії документів:

Також до заяви додаються документи, які підтверджують обставини, необхідні для отримання статусу “дитини війни” (медичні документи, матеріали кримінальних проваджень, висновки експертиз, документи, що підтверджують загибель особи внаслідок війни тощо).

Звернутися із заявою можуть

Рішення про надання / відмову в наданні статусу приймає орган опіки та піклування протягом 30 календарних днів з дати реєстрації заяви за результатами розгляду комісії з питань захисту прав дитини документів, що подавалися. Рішення про відмову може бути оскаржено в суді.

Як підтвердити проживання дитини на відповідній території за відсутності «прописки»

Доказами можуть слугувати:

Через війну діти можуть відчувати страх, тривогу, невизначеність. Діти втрачають звичну повсякденність та впорядкованість життя. Щоб допомогти їм, батьки мають дати їй відчуття захищеності та безпеки. Нагадаємо, як говорити з дитиною про війну.