UA / RU
Підтримати ZN.ua

Діти війни: хто може отримати цей статус

Для цього треба відповідати певним критеріям.

Через війну, яку розпочала Росія, страждають і діти, і дорослі. Неповнолітні, які постраждали через бойові дії, можуть отримати відповідний статус. Юристи «Безоплатної правничої допомоги» пояснили, хто та як може це зробити.

Читайте також: Опіка над дитиною: як її оформити на чоловіка

Статус дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів, може отримати дитина, а також особа, яка на час воєнних дій, збройних конфліктів, збройної агресії РФ не досягла 18 років (повноліття) та в результаті:

Як отримати статус дитини, яка постраждала від війни

Для отримання статусу потрібно звернутися із заявою до найближчої служби у справах дітей:

Звернутися може:

Для отримання статусу дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів, подаються:

Також потрібні засвідчені в установленому порядку копії таких документів:

У яких випадках потрібно надати додаткові документи

У разі, якщо дитина отримала поранення, контузію чи каліцтво потрібні також:

Якщо дитина зазнала фізичного, сексуального насильства, була викрадена або незаконно вивезена за межі України, залучалась до участі у діях воєнізованих чи збройних формувань, незаконно утримувалася (зокрема в полоні):

Якщо дитина зазнала психологічного насильства:

Рішення про надання/відмову в наданні статусу приймається органом опіки та піклування на підставі документів протягом 30 календарних днів з дати реєстрації заяви про надання статусу. Підставою для прийняття рішення органу опіки та піклування про скасування статусу є:

Рішення про скасування статусу може бути оскаржено в суді. Досягнення особою повноліття не є підставою для скасування статусу.

Коли дитина відчуває стрес, найбільше вона потребує підтримки від своїх батьків. Нагадаємо, як підтримати дитину у стресовій ситуації.