UA / RU
Підтримати ZN.ua

Директор ІДСД Лібанова для ZN.UA прокоментувала інформацію ЦРУ щодо найвищого рівня смертності в Україні

Науковиця наголосила, що інформація про те, що середня очікувана тривалість життя в нашій країні є найнижчою у світі не відповідає дійсності. 

Недавно чимало ЗМІ, спираючись на звіт Центрального розвідувального управління США, поширили новини про те, що наразі в Україні показник смертності є найвищим в світі і складає 18,6 на 1000 осіб. При цьому показник народжуваності також є найменшим — шість дітей на 1000 осіб. Чи відповідають ці цифри і твердження дійсності? ZN.UA попросило прокоментувати цю інформацію директорку Інституту демографії та соціальних досліджень ім. М.Птухи НАН України Еллу Лібанову.

 "Для розрахунків взяли загальний коефіцієнт смертності, — стверджує науковиця. — Жоден фахівець не використовує цей коефіцієнт через те, що він дуже сильно залежить від вікової структури населення. Чому в Катарі він найнижчий? Тому що там населення молоде, а смертність відносно невелика, не така, як в Африці. В Африці населення молодше, але смертність більша, тому загальний коефіцієнт виходить нижче. Найкращий індикатор смертності — це середня очікувана тривалість життя. Це те, чим користуються фахівці", - наголошує Лібанова.

Читайте також: Викиди вугільних електростанцій впливають на смертність сильніше, ніж вважалося раніше – вчені

За її словами, в нашій країні не найкращі справи з цим показником.

"На жаль, зараз не можу його назвати точно, бо, як ви розумієте, статистика під час війни залишає бажати кращого. Але я точно знаю, що він не найнижчий в світі. В Африці цей коефіцієнт значно нижчий, в значній кількості країн Азії — також. Поміж європейськими країнами в Україні коефіцієнт справді найнижчий. Але сказати, що він найнижчий в світі — це неправда. Досліження розміщене на сайті ЦРУ. Але я навіть не можу собі уявити, щоб в ЦРУ були такі бовдури. Це вчать на другому курсі статистиці. Ми такий коефіцієнт ніколи не вживаємо. Цей коефіцієнт використовують, наприклад, щоб подивитися на темпи депопуляції — скорочення чи навпаки зростання населення. Англійською він навіть називається "rough" — грубий. А у нас в перекладі — "загальний коефіцієнт". Або народжуваності, або смертності", - вказує науковиця.

Читайте також: МОЗ: Показники народжуваності в Україні падають на 7% в рік з 2013 року

Хоча зі статистикою зараз дійсно є проблеми, наголошує Елла Лібанова.

"Є дуже багато дір, які не можна заповнити, і навіть незрозуміло, як вони створилися і що з ними робити. Цифри по смертності і народжуваності ми беремо від Мін’юсту. І тут є запитання. Наприклад, я не можу до них достукатися і зрозуміти – як вони враховують дітей, які народилися у мам за кордоном, воєнних мігранток. Цього року це вже не так актуально, як було у 2022-му, коли чимало дітей народилося за кордоном. Але тим не менше. Як їх враховує Мін’юст – як українських дітей чи як тих, хто народився за кордоном? Те саме зі смертністю", - каже Лібанова.

За її словами, ми не знаємо, скільки людей загинуло на фронті та, що відбувається на окупованих територіях.

"Ми більш-менш розуміємо, що відбувається на території, підконтрольній українській владі. Більш-менш. Тому тут можу сказати – катастрофи, слава богу, немає. Люди в нас сотнями тисяч не гинуть. Кожна загибель – трагедія. Це безсумнівно. Але щодо масштабів – катастрофи немає", - зазначає вона.

Згідно з офіційною статистикою, смертність в Україні у 2021 році, під час пандемії коронавірусу, була навіть вищою, ніж зараз.

"Так, це правда,— погоджується Елла Марленівна. -—У 2021 році було дуже сильне зростання смертності від хвороб органів дихання. Крім того, що ставили ковід, там, де ставили. На жаль, зараз ми взагалі нічого не можемо зрозуміти, тому що після 60 років розтин не проводиться. Тільки якщо просять родичі. Але таке буває нечасто. Тож, причин смертності ми не знаємо взагалі", - додає науковиця.

А от цифри щодо чисельності українського населення, вказані в дослідженні ЦРУ, на думку Елли Лібанової, відповідають дійсності — 35,6 мільйонів населення в Україні в кордонах 1991 року.

"На підконтрольній Україні території, ясно, що менше, — коментує науковиця. — На середину цього року — близько 30 мільйонів людей плюс-мінус 100 тисяч. Ми ведемо цю статистику, наскільки її зараз можна вести. Там методика така шалена… Вона спирається на дані трьох мобільних операторів, туди долучається інформація від реєстрів, які в Україні більш-менш надійні. Тобто чисельність населення та його розміщення по території ми окреслюємо більш-менш точно. А от в цифри по статево-віковому складу я сама не вірю", - вказує Лібанова.

За інформацією Opendatabot, рівень смертності в Україні втричі більший за народжуваність в 2024 році.