UA / RU
Підтримати ZN.ua

ДіяCity - це рабство у ХХ ст.: IT-фахівці столиці мітингують біля стін Парламенту

ІТ-шники вимагають не приймати законопроект "Про стимулювання розвитку цифрової економіки в країні"

© Володимир Кондрашов / НВ
© Володимир Кондрашов / НВ
© Володимир Кондрашов / НВ
© Володимир Кондрашов / НВ
© Володимир Кондрашов / НВ

У вівторок, 13 липня, під стінами Верховної Ради зібралося близько півсотні ІТ-шників, які виступають проти законопроекту про ДіяCity, який дасть старт спеціальному правовому режиму для IT-галузі - законопроекту № 4303-д. Така ж акція пройшла біля Харківської ОДА.

Сьогодні документ планують розглянути в другому читанні. Активісти стверджую, що проект закону недопрацьований, спрямований на великих гравців ІТ-індустрії і наділить Міністерство цифровий трансформації необмеженою владою.

"Буде створено кластер, де будуть гігконтактери, які будуть підзвітні Трудовому кодексу. Найбільш сприятливими умови будуть для великих гравців ІТ-ринку", - повідомив співробітник громадської організації "Гільдія ІТ-фахівців" Тарас Розкішний.

Серед інших претензій до законопроекту протестувальники називають вибірковість при відборі резидентів кластера ДіяCity, а також необхідність для компанії провести незалежний аудит для вступу в кластер. За їхніми оцінками, такий аудит може коштувати близько $10 000, і ця сума може виявитися непідйомною для маленьких компаній і стартапів.

Також активісти виступають проти законопроекту №5376, який буде регулювати податкові умови спеціального правового режиму Дія.City.

Читайте також: Модель оподаткування «Дія City»

Раніше Юлія Самаєва розбиралася чому представники IT-сфери проти «ДіяCity»: невже не хочуть розвитку? Або не хочуть захисту від «масок-шоу»? А може просто не хочуть платити податки? Читайте в тексті «Рядові IT-шники не поспішають в« ДіяCity».