UA / RU
Підтримати ZN.ua

Детективи НАБУ затримали в зоні АТО другого підозрюваного в розкраданні "кіотських грошей"

Підозрюваний залишив Київ і намагався сховатися в Луганській області.

У середу, 1 червня, детективи Національного антикорупційного бюро затримали підозрюваного в розтраті 480 мільйонів гривень, отриманих Україною в рамках Кіотського протоколу.

Як повідомляє прес-служба НАБУ, слідство встановило, що затриманий вступив у змову з секретарем ДП "Українські екологічні інвестиції" і створив під чужим ім'ям підконтрольну групу фіктивних підприємств, оформлених на підставних осіб

Таким чином зловмисники намагалися створити уявну конкуренцію з метою перемоги фіктивних підприємств у тендері держзакупівель систем освітлення більш ніж на 480 мільйонів гривень.

Коли матеріали справи отримали розголос, підозрюваний виїхав з Києва, позбавився номера мобільного телефону, перервав контакти зі своїми знайомими і намагався сховатися в Старобільську Луганської області, де проживають його батьки.

"Під час обшуку квартири виявлені речові докази, які в сукупності з раніше отриманими, вказують на причетність затриманого до скоєння злочину", – йдеться в повідомленні прес-служби НАБУ.

За клопотанням детективів, погодженим з керівництвом Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, затриманому обрано запобіжний захід у вигляді утримання під вартою з можливістю внесення 3,625 мільйона гривень застави.

Читайте також: Ситник розповів, як НАБУ буде ідентифікувати фігурантів "чорної бухгалтерії" регіоналів

Нагадаємо, 16 травня НАБУ затримало секретаря комітету державних закупівель ДП "Українські екологічні інвестиції" за підозрою у замаху на розтрату "кіотських коштів".

Відомості про розтрату "кіотських грошей" були внесені в Єдиний реєстр досудових розслідувань 21 січня.

У січні прем'єр-міністр Арсеній Яценюк дав доручення провести службове розслідування щодо можливих порушень у Мінекології під час конкурсу з реконструкції систем освітлення, коли тендер на 550 мільйонів гривень виграла фіктивна фірма. Голова Кабміну також розпорядився звільнити керівництво міністерства та ДП "Українські екологічні інвестиції", провести службове розслідування і направити матеріали до НАБУ.