UA / RU
Підтримати ZN.ua

Десятки об’єктів і закладів ще не передані від районів громадам – Мінрегіон

Найбільше проблемних об’єктів на Донеччині, де діють військово-цивільні адміністрації і ще не призначені їх керівники.

Українські громади за час дії реформи децентралізації прийняли рішення взяти на баланс або уже взяли 23 693 об’єкти спільної власності. Водночас десятки об’єктів і закладів ще чекають на передачу громадам від «колишніх» районів.

«За інформацією, яку Мінрегіон отримав від обласних державних адміністрацій, в цілому по Україні громади прийняли рішення взяти на свій баланс або уже взяли 23693 об’єкти. Це 99,7% від загальної кількості. За даними ОДА, непереданими залишаються 80 об’єктів. Але цю інформацію ми постійно уточнюємо і зіставляємо з даними від громад та всеукраїнських асоціацій органів місцевого самоврядування», - наголосив заступник міністра розвитку громад та територій В’ячеслав Негода.

Мінрегіон

Поодинокі проблемні об’єкти є у 14 областях, зокрема: по одному об’єкту у Волинській, Закарпатській, Кіровоградській;  по два – в Івано-Франківській і Хмельницькій; по три – в Одеській і Херсонській областях.

Мінрегіон

В інших областях непереданих об’єктів більше:

У міністерстві наголосили на тому, що здійснюватимуть моніторинг  передачу кожного об’єкта до повного завершення процесу передачі закладів, установ та іншого майна громадам, як цього вимагає закон.

«А там де мали місце порушення законодавства, повинна бути і відповідальність», - зазначив В’ячеслав Негода.

Читайте також: В Офісі генпрокурора вказали на проблеми утворення служб у справах дітей у нових громадах

Відповідно до чинного законодавства, районні ради не пізніше 1 липня 2021 року зобов’язані передати у комунальну власність територіальних громад усі об’єкти спільної власності, які знаходяться на території цих громад. Докладніше про підводні течії цього процесу читайте у статті Юрія Ганущака «Як нові райони громадам майно передають» у ZN.UA.