UA / RU
Підтримати ZN.ua

Держстат назвав число українців, які працюють без трудової книжки

Статистичний показник становить 20,3% від загальної чисельності працюючих.

Кількість неформально зайнятого населення у віці 15-70 років за січень-грудень 2020 становить 3237,8 тисячі осіб.

Статистичний показник становить 20,3% від загальної чисельності тих українців, що працювали цього віку (15 915,3 тисячі), повідомляє Державна служба статистики України (Держстат).

За даними статистичного відомства, серед населення у віці 15 і старше неформально працювали 3275,9 тисячі осіб.

Найвищий відсоток неформально зайнятих в сільському господарстві - 44,7%, в будівництві - 17,0% і в торгівлі - 15,9%.

У промисловості частка неформальної зайнятості становить 5,6%.

Скріншот з дослідження Держстату

Раніше повідомлялося, що Кабмін схвалив законопроєкт "Про внесення змін до Кодексу законів про працю України про позначення поняття трудових відносин і ознак їх наявності". Про це повідомляє пресслужба Мінекономіки.

Читайте також: Уряд має намір узаконити працю фрілансерів

У міністерстві впевнені, що прийняття такого закону сприятиме зменшенню незадекларованої праці в Україні, посилення захисту працівників і економічному зростанню країни.

Документом передбачаються визначення на законодавчому рівні поняття трудових відносин і введення принципу презумпції наявності трудових відносин.

При цьому зазначено сім ознак наявності трудових відносин:

Робота може бути визнана такою, що виконується в рамках трудових відносин, якщо присутні хоча б три з перерахованих вище ознак.

Також раніше президент Володимир Зеленський підписав закон, прийнятий на початку лютого Верховною Радою, "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обліку трудової діяльності працівника в електронній формі" №1217-IX.

Як повідомляється на сайті глави держави, документ вводить облік трудової діяльності працівників в електронній формі, використання цих відомостей для підтвердження наявного стажу роботи для укладення трудового договору, призначення пенсій тощо

Також законодавчо врегульовується питання автоматичного призначення пенсії за віком через особистий електронний кабінет на веб-порталі електронних послуг Пенсійного фонду.

Законом передбачено п'ятирічний перехідний період, протягом якого до Державного реєстру повинні бути внесені відомості з паперових трудових книжок. Протягом цього часу буде застосовуватися як паперова трудова книжка, так і електронна форма вже наявних або внесених відомостей із зазначеного реєстру.

Також документом вводиться можливість автоматичного призначення пенсії без особистого звернення особи зі збереженням права відстрочки виходу на пенсію.