UA / RU
Підтримати ZN.ua

Держрибагентство повідомило, що затримане в Азовському морі судно вийшло з ОРДО

Відомості щодо затримання саме українського рибальського судна у агентства відсутні.

Рибальське судно, яке затримала в Азовському морі прикордонна служба Росії, вийшло із непідконтрольної території Східної України. Як повідомила прес-служба Держагентства рибного господарства, документального засвідчення, що судно є суб'єктом господарювання, який здійснює рибогосподарську діяльність згідно законодавства України, немає.

"В мережі Інтернет поширилась інформація щодо затримання російською прикордонною службою українського рибальського судна в Азовському морі. Відомості щодо затримання саме українського рибальського судна у Державного агентства рибного господарства України відсутні", - йдеться у повідомленні.

За попередньою інформацією, судно вийшло в море з міста Новоазовськ Донецької області.

Нагадаємо, що напередодні російські прикордонники затримали в акваторії Азовського моря український риболовний катер за нібито "порушення правил рибальства". За даними прикордонників, катер було виявлено поблизу Єйської коси, у ньому знаходилося понад 240 кілограмів риби, зокрема судака, вилов якого заборонено. Після затримання судно передали у порт Єйська (Краснодарський край, РФ), вилов та інструменти вилучили.

Російські правоохоронці відкрили справу за ч. 2 ст. 8.37 КпАП РФ (порушення правил вилову водних біологічних ресурсів), мировий суд Єйська притягнув капітана до адміністративної відповідальності – штрафу у п'ять тисяч рублів, у нього конфіскували катер і знаряддя для рибальства.

Зазначимо, що російські прикордонники затримують в Керченській протоці судна, що йдуть в українські порти в Азовському морі. Росіянами вже затримано понад 150 іноземних суден.

МЗС України та держав Європейського союзу, а також Державний департамент США неодноразово вказували на порушення Росією норм міжнародного права в Азовському морі. Європейський парламент проголосував за резолюцію, що засуджує дії РФ.

Україна, своєю чергою, планує до кінця року створити базу Військово-морських сил в Азовському морі. Докладніше про необхідність нарощування військової присутності на Азовському морі читайте у статті Юрія Бутусова "Азовський фронт" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".