UA / RU
Підтримати ZN.ua

Депутати відмовилися вводити мораторій на закриття сільських шкіл

Депутати не прислухалися до аргументів комітету з питань науки і освіти, який прийшов до висновку, що закриття шкіл порушує гарантоване Конституцією право громадян на освіту.

Верховна Рада відхилила проект постанови № 2367, яким пропонувалося ввести мораторій на закриття шкіл у селах.

"За" проект постанови "Про введення мораторію на закриття навчальних закладів системи загальної середньої освіти, розташованих у сільській місцевості", ініційований позафракційним депутатом Олесем Донієм, проголосували 186 народних депутатів з мінімально необхідних 226.

Постановою пропонувалося вважати неприпустимим закриття навчальних закладів системи загальної середньої освіти, розташованих у сільській місцевості на підставі недостатнього фінансування їхнього утримання. А також впровадити до кінця 2015 року мораторій на закриття навчальних закладів системи загальної середньої освіти, розташованих у сільській місцевості.

Зазначимо, що за введення такого мораторію виступав комітет Верховної Ради з питань науки і освіти. За висновком комітету, закриття шкіл, "незважаючи на можливість незначної короткочасної економії коштів, у довгостроковій перспективі завдають значної шкоди громадянам в отриманні повної загальної середньої освіти, порушують гарантоване Конституцією України право кожного громадянина України на освіту, а також негативно впливають на функціонування і зміцнення інституту сім'ї в українському суспільстві".

Нагадаємо, як раніше писав у своїй статті для ZN.UA голова Громадської ради освітян і науковців Станіслав Ніколаєнко, під загрозою ліквідації в Україні опинилися більше двох тисяч шкіл, понад 150 буде закрито вже цього року. !zn

Читайте також:

Азаров стурбований бажанням випускників шкіл працювати юристами, а не на заводах

В Чернігівській області пропонують опалювати школи за рахунок батьків

Українських школярів навчатимуть, як боротися з тероризмом

Чиновники Харківської області вкрали близько 3 млн грн у сільських шкіл