UA / RU
Підтримати ZN.ua

Депутат Заблоцький лобіює до законопроєкту про розмитнення авто в Дії поправку, якою дозволять ввезення автомобілів б\у без технічного огляду

Народний депутат Мар’ян Заблоцький намагається дозволити ввезення в Україну без технічного огляду б\у автомобілів, які заборонені до руху в ЄС та США. Про це йдеться в Апострофі й випливає з Переліку поправок та пропозицій до законопроєкту №10380.

Спроби депутата запровадити безконтрольне ввезення автомобілів через внесення ним законопроєктів 9460 та 9210 були зупинені в комітетах з питань економічної політики та правоохоронної діяльності. В уряді надали висновок, що такі ідеї Заблоцького можуть зашкодити як європейській інтеграції й економіці, так і безпеці дорожнього руху.

Зокрема Мінекономіки у висновку на законопроєкт Заблоцького 9460 підкреслило, що його прийняття негативно впливатиме на виконання Україною зобов’язань в межах Угоди про асоціацію, оскільки він нівелює досягнуті результати переговорного процесу щодо укладення Угоди про “промисловий безвіз”. 

Читайте також: Посилення мобілізації: українці кинулись масово дарувати автомобілі

Щодо наслідків для громадян та бізнесу, то Мінекономіки констатувало можливе підвищення цін на автомобілі. Крім того, Міністерство зазначає, що реєстрація транспортного засобу в країнах, де застосовуються мінімальні вимоги безпеки, не може прирівнюватися до проведення оцінки відповідності вимогам, чинним в Україні. Тобто, проєкт 9460 міг призвести до зростання кількості ДТП на дорогах.

Однак Заблоцький знову намагається проштовхнути ті ж пропозиції, тепер уже до законопроєкту 10380.

У країнах ЄС та США основними причинами зняття з обліку та продажу автомобіля є те, що вони мають великий пробіг або потрапили в ДТП. Часто через великий пробіг у таких автомобілях ще до потрапляння в Україну, замінюються двигуни, вирізаються каталітичні нейтралізатори та сажеві фільтри у зв’язку з виходом їх з ладу. Отже, автомобіль, який свого часу був на обліку в ЄС або США, та автомобіль, який потім потрапив до України – це абсолютно різні авто за параметрами безпеки.

У разі ухвалення поправок Заблоцького, в Україну масово ввозитимуть транспортні засоби, які не відповідають вимогам технічного регламенту, і які без проходження процедури сертифікації або будь-якої перевірки технічного стану, будуть ставитися на облік та допускатися до участі у дорожньому русі, що спричинить збільшення кількості ДТП, адже фактично технічний стан не контролюватиметься.