UA / RU
Підтримати ZN.ua

Денісова нагадала Москальковій про ненадання належної медичної допомоги українським в'язням Кремля

Російський омбудсмен запевнила, що поранені моряки Эйдер і Артеменко проходять курс лікування, а Сороку обстежують медики.

Уповноважена Верховної ради з прав людини Людмила Денісова в ході зустрічі з російським омбудсменом Тетяною Москальковою в Женеві нагадала їй про необхідність надати належну медичну допомогу українським політв'язням і пораненим військовополоненим морякам.

"Звернулася до Москальковоъ з проханням, щоб Павлу Грибу зробили термінову хірургічну операцію... Зазначила, що Володимиру Дудці потрібна медична допомога та належні умови тримання. Тетяна Москалькова пообіцяла повторно перевірити умови і стан його здоров'я", - повідомила Денісова на своїй сторінці в Facebook ввечері у вівторок, 5 березня.

Москалькова, в свою чергу, пообіцяла перевірити перевірити інформацію про те, що Едему Бекірову не лікують і не виводять його на прогулянку, а лише збільшили дозу інсуліну. Рівень цукру в крові політв'язня залишається небезпечно високим.

Російський омбудсмен також запевнила, що поранені моряки Андрій Эйдер і Андрій Артеменко зараз проходять курс лікування, а Сороку Василя цього тижня обстежують перед операцією.

Денісова попросила Москалькову донести до російського керівництва інформацію про готовність української сторони до обміну утримуваними особами у форматі "25 на 25". Російська уповноважена з прав людини висловила бажання бути присутньою в суді, де буде розглядатися клопотання прокуратури про продовження терміну арешту керівника "РИА Новости Украина" Кирила Вишинського, підозрюваного у державній зраді.

Денісова також підтвердила, що родичі можуть відвідати в українських пенітенціарних закладах росіян Максима Одінцова й Олександра Баранова.

У пенітенціарних установах анексованого Криму російські окупанти незаконно тримають 34 українських політв'язні. Ще 35 українських в'язнів Кремля знаходяться в тюрмах та ізоляторах на території Російської Федерації.

25 листопада минулого року російські прикордонники атакували і захопили два катери та рейдовий буксир Військово-морських сил Збройних сил України, які прямували з Одеси до Маріуполя. Поранення отримали кілька моряків, в полон потрапили 24 українських військовослужбовці.

Усі 24 українські військові, яких незаконно тримають у СІЗО Москви, вимагають вважати себе військовополоненими і ставитися до них згідно з нормами Женевської конвенції.

Україна вказала на незаконність захоплення кораблів і "судів" над моряками, підкресливши, що перехід у Маріуполь здійснювався згідно з нормами міжнародного права. Позицію країни поділяють західні партнери, включаючи держави "Великої сімки".

Докладніше читайте в матеріалі Олександра Чалого й Олександра Малиновського "Визволення українських військових моряків: окремі міжнародно-правові аспекти" в тижневику "Дзеркало тижня. Україна".