UA / RU
Підтримати ZN.ua

День Віри, Надії та Любові 2024: коли будуть відзначати

Тепер це свято відзначають раніше.

Щороку християни східного обряду відзначають День мучениць Віри, Надії, Любові і матері їхньої Софії. З 1 вересня 2023 Православна церква України (ПЦУ) перейшла на новоюліанський календар. Через це всі неперехідні православні свята віряни тепер відзначають на 13 днів раніше.

Читайте також: Горіховий Спас: традиції свята

Коли буде День Віри, Надії, Любові та матері їхньої Софії у 2024 році

Раніше християни східного обряду відзначали це свято 30 вересня. Але починаючи з 2023 року, дата святкування Дня Віри, Надії та Любові змінилася. Тепер свято відзначатимуть 17 вересня, оскільки ПЦУ перейшла на новоюліанський календар.

За біблійною легендою, Софія назвала своїх дітей на честь трьох головних християнських чеснот. Коли імператор Адріан дізнався, що родина сповідує християнство, він всіляко намагався змусити їх відректися від віри. Дітям була лише дев'ять, 10 і 12 років, але вони вже без страху відстоювали свою віру перед ним, відмовляючись поклонятися ідолам. Віру, Надію та Любов піддали тортурам та жорстоко вбили. Софія поховала дівчаток і три дні провела на їхній могилі. Після цього вона померла сама.

Нагадаємо, минулого року президент України Володимир Зеленський указом президента №455/2023 від 28 липня змінив дати деяких українських свят, які тим чи іншим чином пов’язані із церковним календарем.