UA / RU
Підтримати ZN.ua

День ухвалення Декларації про державний суверенітет України: історія

Це свято відзначається кожного року.

16 липня українці відзначають День ухвалення Декларації про державний суверенітет. Саме в цей день 34 роки тому Верховна Рада УРСР ухвалила відповідний документ.

Історія свята

У преамбулі декларації було прописане «верховенство, самостійність, повнота і неподільність влади республіки в межах її території та незалежність і рівноправність у зовнішніх зносинах». Тільки Верховна Рада могла виступати від імені українського народу.

Читайте також: День Конституції України: історія

Територія України в наявних кордонах проголошувалася недоторканою. Також у документі підкреслювалося виняткове право українського народу на володіння, користування і розпорядження національним багатством України.

Верховна Рада також проголосила право країни на власні збройні сили, внутрішні війська, органи державної безпеки. Україна також зобов'язувалася не поширювати, не виготовляти й не нарощувати ядерну зброю. Майбутня зовнішня політика України, визначена декларацією, вбачалася як нейтральна, першочерговим її завданням визначалося забезпечення національних інтересів України.

В день ухвалення Декларації депутати прийняли постанову «Про день проголошення незалежності України». У ній було вказано, що 16 липня – День незалежності, і віднині його святкуватимуть щорічно. Проте відзначали свято лише один рік – у 1991 році, адже після проголошення незалежності 24 серпня 1991 року, дату святкування змінили.

Вже третій рік поспіль Україна зустрічає це свято в умовах війни повномасштабного вторгнення РФ. На боротьбу з окупантами стали сміливі чоловіки та жінки, які боронять нашу країну від ворога.