UA / RU
Підтримати ZN.ua

День Соборності прийняла "Ріка Єднання" – Збруч

В такий спосіб українці, які упродовж століть були розділені між Австро-Угорською і Російською імперіями, продемонстрували споконвічне прагнення жити в єдиній, соборній, Україні.

У День Соборності "живий ланцюг" з'єднав мешканців заходу і сходу України. Місцем зустрічі делегацій із громадських організацій, політичних партій і просто небайдужих громадян Тернопільської і Хмельницької областей стала ріка єднання – Збруч. В такий спосіб українці, які упродовж століть були розділені між Австро-Угорською і Російською імперіями, продемонстрували споконвічне прагнення жити в єдиній, соборній, Україні.

Керівники двох областей – Тернопільської і Хмельницької – вкотре засвідчили, що українцям немає що ділити, що у них єдина мета –зміцнення української держави.

"Проголошений 98 років тому Акт Злуки дав змогу заявити перед усім світом про неподільність українських земель", - сказав перед учасниками святкування заступник голови Хмельницької облдержадміністрації Валерій Олійник. – "Ідея соборності жила в українському народі постійно. І тому недаремно соборність вибухнула енергією і стала живим ланцюгом 21 січня 1990 року".

Роман Якель, DT.UA
"У наш час соборність утверджується кров'ю учасників добровольчих батальйонів і Збройних сил України", - наголосив голова Тернопільської облдержадміністрації Степан Барна. – "І ми зібралися біля ріки Збруч, щоб ще раз продемонструвати Путіну і Москві, що ми єдині. І тому маємо будувати Україну з новими, європейськими підходами і європейською армією".

Символічно, що Збруч став не тільки рікою єднання, але й рікою життя, через яку західні українці у 1932-1933 роках передавали хлібі зерно, щоб мешканці Великої України не вмирали з голоду. І нині Збруч нагадує українцям, що між ними немає кордонів, що у них спільний ворог – російський агресор, якого потрібно будь-що зупинити.