UA / RU
Підтримати ZN.ua

День працівника оборонно-промислового комплексу: історія свята

Його запровадили минулого року.

13 квітня в Україні відзначають нове професійне свято - День працівника оборонно-промислового комплексу. Його запровадили минулого року указом президента України.

Читайте також: День національної гвардії: історія свята

Історія свята

Це свято було встановлено в Україні «враховуючи важливе значення оборонно-промислового комплексу для забезпечення національної безпеки та захисту державного суверенітету України, значний внесок працівників оборонно-промислового комплексу у зміцнення обороноздатності держави».

Свято запроваджено на честь річниці знищення російського крейсера "Москва" ракетою українського виробництва «Нептун». На зустрічі з працівниками ОПК президент назвав 13 квітня 2022 року «видатним днем, коли українська ракета допомогла навести лад в українській акваторії Чорного моря».

Під час повномасштабного вторгнення Росії, в Україні активно розвивається виробництво власної зброї та боєприпасів.

У січні 2023 року державний концерн «Укроборонпром» розгорнув за кордоном серійне виробництво 82-мм осколкових мін для мінометів. Виробництво налагодили на базі потужностей однієї з країн-членів НАТО

А у грудні 2023 року повідомлялось, що український оборонно-промисловий комплекс веде роботу над створенням далекобійної версії ракет для комплексу «Нептун».

Також у грудні ударні безпілотники Cobra української розробки запустили в серійне виробництво. Собівартість цих БпЛА становить приблизно дві тисячі доларів. Це менше, ніж для закордонних або українських аналогів. Щоб знизити вартість виробництва, розробники використовують метал, замість композитних матеріалів.