UA / RU
Підтримати ZN.ua

День пам'яті цілителя Пантелеймона: традиції і заборони

Свято, присвячене святому, відзначають 9 серпня.

9 серпня християни східного обряду будуть відзначати свято, присвячене пам'яті цілителя Пантелеймона. Пантелеймон-Цілитель – це християнський святий, який шанується як великомученик, цілитель та лікар.

Що потрібно робити в День пам'яті цілителя Пантелеймона

У цей день можна зібрати цілющі трави, оскільки Пантелеймон вважається їх покровителем. При зборі трав необхідно читати молитву до святого.

Ягоди, які були зібрані 9 серпня, необхідно висушити  або зварити з них варення, вважається, що вони можуть вилікувати від хвороб.

У День Пантелеймона роздають милостиню, примовляючи "Тобі трохи грошей, а мені міцне здоров'я".

Господині в цей день зрізали качан капусти і готували з неї пироги. Вважається, що капуста та інші рослини в цей день сприяють міцному здоров'ю і лікуванню від хвороб.

Що не можна робити в День Пантелеймона Цілителя

У цей день не возять сіно, вважається, що Пантелеймон може його спалити.

Працювати, особливо займатися хлібом, цього дня вважається гріхом.

У цей день не можна байдуже проходити повз чужу біду.

Читайте також: День Петра і Павла: традиції і заборони свята

Молитва до Пантелеймона Цілителя 

До тебе, як безмездного лікаря, утішителя скорботних, обогатителю незаможних, вдаємося ми нині, святий Пантелеймон. Любомудрості мирській і лікарському мистецтву добре навчившись, у Христа ти увірував, і від Нього прийнявши дар зцілень, безмездно зцілював недужих. Багатство все своє бідним, убогим, сиротам і вдовам роздаючи, ти відвідував, святий страждалець Христів, і зціленням, розмовою і покаянням втішав їх. За віру у Христа різноманітні зазнавши мук, ти в голову мечем був усічений, і перед своєю кончиною, з'явившись Христос називав тебе Пантелеймоном, тобто всемилостивим, тому що дав тобі благодать завжди милувати всіх, хто приходить до тебе, в будь-яких обставинах і скорботах. Почуй нас, тих, що з вірою і любов'ю вдаються до тебе, святий великомученик, бо ти від Самого Спаса Христа всемилостивим був наречений, і в житті своєму земному одному лікування, іншому мислостиню, іншому розраду нескудно подавав, нікого не відпускаючи від себе без благодаті Так і нині, не відринь і не залиши нас, святий Пантелеймон, але почуй і поспіши на допомогу нам; від усякої скорботи і хвороби зціли і вилікуй, від бід і напастей звільни, і в наші серця пролий розраду Божественну, щоб бадьорі будучи тілом і духом, прославили ми Спаса Христа навіки. Амінь.