UA / RU
Підтримати ZN.ua

День Іверської ікони Божої Матері: традиції та молитви

Цього дня заведено просити Діву Марію про здоров'я та милосердя.

25 лютого віряни відзначають День Іверської ікони Божої Матері, на якій зображена Діва Марія з Ісусом. Оригінал ікони знаходиться в Іверському монастирі на горі Афон у Греції. Цю ікону також називають Вратаницею.

Історія Іверської ікони Божої Матері

Існують декілька версії походження ікони. За однією з них, у IX столітті, під час правління імператора Феофіла, образ зберігався у вдови біля міста Нікеї. Жінка, намагалася врятувати ікону від іконоборців та опустила її в море. Безбожники хотіли знищити ікону, а один з них вдарив лик мечем – з рани виступила кров.

Через два століття ченці грузинського Іверського монастиря на Афоні побачили в морі ікону. За легендою, її підтримував вогненний стовп. Тоді преподобний Гавриїл Святогорець, отримав уві сні знак від Богородиці – він приніс ікону до головного храму монастиря, але вранці її знову побачили над воротами обителі.

Ікону знову спробували внести в приміщення, але вона поверталася до воріт храму. Саме тому її назвали Вратаниця.

Спочатку ікона була в кіоті безпосередньо над входом. Пізніше побудували спеціальний невеликий храм всередині монастиря, ліворуч від воріт, в якому вона перебуває сьогодні.

За переказом, Іверська ікона Божої Матері славилася дивами. Вона неодноразово рятувала монастир, не дозволяючи входити до нього людям з нечистими помислами. 

Коли Іверському монастирю загрожував голод, його настоятелю з’явилася Богоматір. Вона послала його в житницю, яка виявилася повною борошна.

Також ікона зцілювала людей від хвороб.

Читайте також: Собор Пресвятої Богородиці: традиції свята

Традиції свята

Християни цього дня йдуть до храму, де відбувається молебень, присвячений Діві Марії. Також у свято згадують дива та зцілення, які подарувала Іверська ікона Божої Матері людям.

Віряни у свято моляться Діві Марії та просять її про здоров'я та милосердя.

Вважається, що перед Іверською іконою Пресвятої Богородиці слід молитися про відпущення гріхів та вибір правильного шляху.

Що не можна робити у свято

Забороняється шити, в'язати, вишивати, займатися рукоділлям та важкою фізичною працею.

В цей день не можна лаятися та лихословити.

У свято слід утриматися від з’ясування стосунків та конфліктів.

Читайте також: Зачаття Пресвятої Богородиці: заборони та народні прикмети

Молитва у День Іверської ікони Божої Матері

«Пресвята Богородице! Прийми молитву щиру з уст наших, та не залиш без свого заступництва. Зціли недуги наші, як душевні, так і тілесні. Залікуй наші рани та не залиши нас, безпорадних. Амінь».