UA / RU
Підтримати ZN.ua

ДАІ має намір заборонити самовільне встановлення ксенонових фар

Розробляється новий проект щодо посилення відповідальності за окремі види порушень у сфері безпеки дорожнього руху.

Державтоінспекція розробляє законопроект про встановлення відповідальності за самовільне використання ксенонових фар і перевищення норм тонування скла.

"Поставлено завдання щодо встановлення відповідальності за перевищення норм і стандартів у тонування скла, а також за використання і встановлення непередбачених конструкцій зовнішніх світлових приладів транспортного засобу, так званих ксенонових фар, які не відповідають стандарту, які засліплюють водіїв", - розповів в інтерв'ю Радіо Свобода начальник Центру безпеки дорожнього руху Сергій Будник.

Крім цього, ДАІ пропонує підвищити штрафи за невикористання ременя безпеки з 51-85 гривень до 170-340 гривень.

За словами Будника, цей законопроект буде внесено до Верховної Ради до кінця року.

Нагадаємо, 15 квітня в Україні набули чинності нові правила дорожнього руху, згідно з яким водії зобов'язані за межами населених пунктів використовувати денне світло фар і в світлий час доби в період з 1 жовтня по 1 травня. У місті ближнє світло треба включати із заходом сонця (уточнено поняття "темного часу доби").

Ксенонові фари останнім часом набувають все більшу популярність серед автомобілістів. Однак до них є суворі вимоги щодо розподілу світлового потоку, які не дотримуються тими водіями, які вирішили встановити ксенон. В результаті "кустарні" ксенонові фари просто засліплюють зустрічних автомобілістів. Досі це питання в Україні не контролювалося. !zn

Читайте також:

Українцям почнуть видавати водійські права з чіпом

Опублікований список доріг в Україні, які відремонтують в першу чергу

Українські водії все більше відмовляються від бензину і переходять на дизель