UA / RU
Підтримати ZN.ua

Цього року в ООН можуть ухвалити дві резолюції щодо окупації Криму

До роботи української делегації в Генасамблеї ООН можуть приєднатися представники кримськотатарського народу.

Генеральна асамблея ООН до кінця року має розглянути проекти двох резолюцій, які стосуються окупації Криму Росією, передає "Укрінформ". Голосування в комітеті ГА ООН за одну з резолюцій заплановано на середину листопада.

Вказано, що проект резолюції щодо порушення прав людини на території анексованого Кримського півострова наразі готують в третьому комітеті Генасамблеї ООН, який відповідає за соціальні, гуманітарні та культурні питання. Відповідну резолюцію ініціювала Україна. Голосування в комітеті відбудеться орієнтовно в середині листопада.

В роботі української делегації мають взяти участь представники кримськотатарського народу, права якого порушує окупаційна влада Криму. Згідно з процедурою, після ухвалення резолюції в комітеті її винесуть на розгляд сесії Генасамблеї ООН наприкінці грудня.

Генеральна Асамблея ООН у своїх резолюціях неодноразово засуджувала незаконні дії країни-окупанта і закликала її дотримуватися прав людини. 22 грудня 2018 року Генеральна Асамблея ООН прийняла нову резолюцію "Ситуація з правами людини в Автономній Республіці Крим і місті Севастополь, Україна".

Вона стала третьою ініційованої Україною і прийнятою Генасамблеєю ООН за останні два роки. При цьому Росія не виконала жодної вимоги попередніх резолюцій, ситуація лише погіршилася. У зв'язку з чим у новій резолюції вперше окремо міститься заклик до Генерального секретаря ООН підготувати спеціальну доповідь про її виконання до наступної сесії ГА ООН.