UA / RU
Підтримати ZN.ua

Чверть найбільш здібних випускників оминає українські виші

Аналітики допускають, що здібні українські випускники віддають перевагу вступу до іноземних університетів.

Статистичний аналіз результатів вступної кампанії 2017 року вказує, що 25% випускників шкіл, які в нинішньому році здали всі свої тести ЗНО на 180 балів і вище, не вступали до українські вишів.

Про це повідомляє аналітичний центр CEDOS, який обробив дані ЕГЕБО і УЦОЯО щодо випускників шкіл 2017 року. Згідно з наведеними цифрами, в Україні налічується 6026 випускників, які склали всі свої ЗНО на 180 балів і вище. З них 1526 осіб не подавали свої документи в українські виші.

Cedos

Наголошується, що до числа цих осіб можуть належати випускники, які подавалися у ВНЗ, що перебувають у сфері Міноборони (дані за цими внз закриті). Тим не менш, експерти припускають, що кількість таких випускників не перевищує декількох десятків.

Фахівці вважають, що деякі з випускників вирішили зробити перерву у навчанні (так званий gap year), однак основною гіпотезою, що пояснює це явище, є вибір на користь навчання в іноземному університеті.

"У будь-якому випадку ми не можемо стверджувати достеменно. Проте те, що чверть найбільш здібних випускників шкіл оминає українські ВНЗ, є фактом, що сигналізує про кризу вищої освіти", – зазначають у CEDOS.

Нагадаємо, за підсумками вступної кампанії 2017 року на бюджетні місця у внз рекомендували зарахувати майже 61 тисячу абітурієнтів.

Раніше прем'єр-міністр України Володимир Гройсман заявив, що не всім в Україні необхідно здобувати вищу освіту. Глава уряду констатував, що країна відчуває брак кваліфікованих робочих кадрів, але нинішня система професійно-технічної освіти в основному не може готувати конкурентних і компетентних фахівців робочих спеціальностей.