UA / RU
Підтримати ZN.ua

Чубаров: Кримські татари у будь-якому разі залишаться на своїй землі

Коментуючи "референдум" про статус Криму глава Меджлісу заявив, що, "починаючи від чистоти його підготовки до гри на праві народів на самовизначення, це був просто дуже великий інструмент нечесної, брудної і тупий ігри".

Кримські татари мають намір відстоювати природне право корінного народу на самовизначення на своїй землі. Про це в інтерв'ю ZN.UA заявив глава Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров.

Коментуючи прийняте Верховною Радою заява про гарантії прав кримськотатарського народу у складі Української держави, Чубаров зазначив, що "тут був присутній великий елемент такого якщо не покаяння, то віддачі боргу кримським татарам".

"Багато політики в останні тижні, як мені здається, прозріли і зрозуміли: їхня головна помилка в тому, що за всі попередні 23 роки вони не зробила суттєвих кроків по відновленню прав кримськотатарського народу", - підкреслив лідер Меджлісу.

Чубаров висловив сподівання, що Україна найближчим часом приєднається до Декларації ООН про права корінних народів.

"Це дозволить кримським татарам суттєво впливати на подальший розвиток ситуації в Криму. Кримськотатарська проблема завдяки цьому стане ще більш видимою світу і більш опуклою. Незалежно від того, хто і як до неї ставиться", - сказав він.

У відношенні самого "референдуму" про статус Криму глава Меджлісу заявив, що, "починаючи від чистоти його підготовки до гри на праві народів на самовизначення, це був просто дуже великий інструмент нечесної, брудної і тупий ігри".

"Кримські татари в будь-якому разі залишаться на своїй землі, вони самі будуть визначати свою долю, свій розвиток у цій реальності, виходячи з природного права корінного народу на самовизначення на своїй землі. Інша справа - форми реалізації права на самовизначення, його механізм і можливості залежать від наявних умов", - зазначив Чубаров.

Подробиці читайте в свіжому номері "Дзеркала тижня. Україна" в інтерв'ю Валентини Самар з Рефатом Чубаровим. !zn

Читайте також:

Меджліс відмовився визнавати входження Криму до складу Росії

Від кримських татар вимагатимуть звільнити частину земель

На "референдум" у Криму проголосували лише 0,5% кримських татар