UA / RU
Підтримати ZN.ua

Чи можна бронювати працівників під час мобілізації

Не всі підприємства мають на це право.

Через військове вторгнення Росії в Україні продовжили загальну мобілізацію та воєнний стан до 19 лютого 2023 року. Мобілізації підлягають військовозобов'язані чоловіки від 18 до 60 років. Юристи АО «Бачинський та партнери» розповіли, яких працівників можна бронювати під час мобілізації.

Хто може забронювати працівників

Під час дії воєнного стану забронювати працівників, крім державних органів, можуть також усі підприємства, установи, організації, які задовольняють потреби Збройних Сил, інших військових формувань, населення, незалежно від наявності мобілізаційних завдань.

Фізична особа-підприємець не може бронювати власних працівників, оскільки ані закон України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», ані Постанова № 194 не визначають фізичних осіб-підприємців у переліку тих, хто може бронювати військовозобов’язаних.

Читайте також: Мобілізація в Україні: коли має відбуватися ротація

Воєнний стан: яких працівників можна забронювати

Якщо підприємство, установа, організація має право бронювати працівників, то, фактично, може забронювати будь-якого свого працівника за таких умов:

Читайте також: Мобілізація в Україні: охочих служити за контрактом хочуть перевіряти на профпридатність

Кого не можна бронювати

Навіть за наявності усіх умов, наведених вище, існують також певні категорії найманих працівників, яких не можна забронювати, зокрема:

Наприклад, якщо працівник має на утриманні дітей-сиріт або самостійно виховує дитину віком до 18 років або водночас є студентом, що навчається за денною формою навчання і отримав відстрочку через таку підставу, то забронювати його не можна до існування обставин, які є підставою для відстрочки. Така заборона передбачена листом Міністерства економіки від 08 березня 2022 року № 2714-20/9420-03 та пов’язана із запобіганням подвійної відстрочки.

Дефіцитними, для прикладу, є такі військово-облікові спеціальності як спеціальності бойових машин і бронетранспортерів (121 – Бойових машин піхоти, 122 – Бойових машин десанту та ін.) артилерії ( 133 – Гармат 152-мм, 134 – Самохідних гармат 152-мм, 136 – Самохідних гармат від 76-мм до 130-мм, 137 – Протитанкових гармат та ін.), танкові ( 113 – Середніх танків, 117 – Танків з ракетно-гарматним озброєнням та ін.), стрілецькі та розвідувальні (110 – Снайперські), радіотехнічних засобів управління ракетами (065 – Оперативно-тактичних ракет, 071 – Зенітних ракет малої дії та ін.) тощо. Така заборона встановлена Листом Міністерства оборони від 11.03.2022 р. № 220/1469, який містить повний перелік дефіцитних спеціальностей. Військово-облікову спеціальність працівника можна перевірити у військовому квитку.

В умовах війни в Україні зростає необхідність збільшення кількості трудових ресурсів. Одним із таких ресурсів є залучення працездатних осіб до суспільно корисних робіт. У Державному центрі зайнятості пояснили, кого і як можуть залучати до суспільно корисних робіт.