UA / RU
Підтримати ZN.ua

Через декілька годин після критики законопроєкту про мобілізацію Лубінець «передумав»

Омбудсмен вказував на низку антиконституційних норм.

Уповноважений Верховної ради з прав людини Дмитро Лубінець закликав народних депутатів прийняти новий законопроєкт про мобілізацію у першому читанні.

За його словами, такого висновку він дійшов після «термінової наради» з міністром оборони Рустемом Умєровим, яка сталася увечері 6 лютого. За чотири години до цієї заяви омбудсмен написав, що урядовий законопроєкт №10449 щодо правил мобілізації має низку норм, які не відповідають Конституції. Зокрема він говорив про електронний кабінет військовозобов’язаного.

Читайте також: Норми нового законопроєкту про мобілізацію ще можуть змінитися − Данілов

Однак уже згодом він вказав, що «до другого читання зауваження від Офісу Омбудсмана можна врегулювати».

Нагадаємо, у новому законопроєкті про мобілізацію передбачено, що придатні жінки, які мають медичну чи фармацевтичну спеціальність, підлягають взяттю на військовий облік. А жінки на військовому обліку можуть бути призвані або залучені для оборонних робіт у воєнний час добровільно.

Також Уряд передбачив право на відстрочку для деяких категорій студентів і викладачів.

Читайте також: Рада підтримала умови, за яких законопроєкт про мобілізацію можуть проголосувати цього тижня

Окрім того, згідно з новим варіантом законопроєкту про мобілізацію №10449, відстрочку від мобілізації матимуть усі люди з інвалідністю, проте їм необхідно буде пройти перевірку.

Водночас посадовці пропонують, щоб повістка про виклик до територіального центру комплектування та соціальної підтримки могла бути надіслана українцям через електронний кабінет.

Читайте також: У Верховній Раді чекають від Міноборони пояснень щодо норм про «електронні повістки»

А ще новий законопроєкт про мобілізацію передбачає, що добровільно можуть призватися в армію засуджені з умовним терміном відбування покарання.