UA / RU
Підтримати ZN.ua

ЧАЕС потрапила до десятки найбільш екологічно неблагополучних місць планети

До списку найбільш екологічно неблагополучних місць у світі потрапили басейн аргентинської річки Ріачуело, округ Хазарібагх на півночі Бангладеш, територія острова Калімантан, а також два російських міста - Дзержинськ і Норильськ.

Чорнобильська зона відчуження, де понад 20 років тому стався вибух на одному з енергоблоків АЕС, увійшла до екологічного антирейтингу неблагополучних місць у світі. Про це йдеться у доповіді, підготовленій швейцарським відділенням організації "Зелений хрест" і американським Блексмітівським інститутом.

Згідно з доповіддю, неконтрольовані каналізаційні та промислові скиди у річку Ріачуело, що протікає через столицю Аргентини місто Буенос-Айрес, стали причиною накопичення в її водах агресивних органічних сполук, зокрема, толуолу. Його токсична дія призводить до порушення роботи центральної нервової системи і кровотворних органів.

В окрузі Хазарібагх на півночі Бангладеш, як відзначають вчені, йде активний видобуток корисних копалин, наприклад, хрому і вугілля, тут також відбувається спалювання природного палива для потреб електроенергетики. До списку найбільш екологічно неблагополучних місць планети потрапив також район Агбогблоші, що є агломераціюєю столиці Гани, де розташовано одне з найбільших у світі звалищ.

До списку потрапили акваторія річки Чітарум і територія острова Калімантан в Індонезії. В обох випадках зафіксовано зараження сполуками важких металів та пестицидами. Дії викрадачів нафти, які регулярно приводять до прориву магістралей нафтопроводів в дельті річки Нігер, також "записали" даний район до екологічного антирейтингу.

Два міста Росії також визнано екологічно неблагополучними. Мова йде про Дзержинськ, де розташовано кілька підприємств хімічної промисловості, і про відоммй своїми металургійними комбінатами Норильськ. !zn

Читайте також:

Чорнобильську зону почнуть заселяти через 20 років

Половина Чорнобильської зони відчуження залишиться закритою назавжди

Більше половини українців відчувають наслідки Чорнобильської катастрофи