UA / RU
Підтримати ZN.ua

Бойовики посилили обстріли позицій ЗСУ в Донбасі, поранені двоє захисників України

Окупанти гатили з широкого арсеналу озброєнь, зокрема заборонених «Мінськом».

Російські найманці напередодні 12 разів обстріляли українські позиції в Донбасі, зокрема із заборонених Мінськими домовленостями мінометів, повідомляє штаб операції Об’єднаних сил.

У напрямку Золотого-4 окупанти двічі відкривали вогонь з мінометів 120-го калібру, протитанкових ракетних комплексів і станкових протитанкових гранатометів. Біля Авдіївки застосовували ручні протитанкові гранатомети та міномети 82-го калібру.

Захисників Новозванівки бойовики накривали вогнем з СПГ і великокаліберних кулеметів, Причепилівки та Невельського – з автоматичних станкових гранатометів.

Неподалік Золотого-3 ворог двічі відкривав вогонь з мінометів 82-го калібру, ручних протитанкових і автоматичних станкових гранатометів та стрілецької зброї, це ж озброєння, але без заборонених мінометів, застосовував для обстрілу оборонців Пісків.

Українські позиції під Новолуганським російські найманці обстрілювали з ручних протитанкових гранатометів, поблизу Широкиного вели вогонь з РПГ і стрілецької зброї.

На Луганщини українські військові зафіксували ворожий безпілотний літальний апарат типу «Орлан-10», що летів із перетином лінії розмежування. Такі БПЛА в Україні не виробляються, бойовики отримують їх з Росії.

Унаслідок ворожих обстрілів осколкове поранення дістав один захисник України, воїна ушпиталили, медики оцінюють його стан як задовільний. У відповідь на агресію Об’єднані сили відкривали вогонь, яким придушували вогневі точки бойовиків.

Вранці 2 вересня бойовики двічі обстріляли українські позиції біля Золотого-3 зі станкових протитанкових і автоматичних станкових гранатометів, великокаліберних кулеметів і стрілецької зброї.

Внаслідок обстрілів осколкове поранення отримав один захисник України, пораненого бійця евакуювали до лікарні, стан його здоров’я задовільний. Побратими пораненого військового відповіли окупантам вогнем.

Про всі факти порушення тиші окупантами українська сторона СЦКК повідомила представників Місії ОБСЄ. Захисники України й надалі контролюють ситуацію в Донбасі.

Читайте також: Зеленський запропонував Байдену новий формат щодо Донбасу

Президенти України Володимир Зеленський і США Джо Байден обговорили питання припинення війни в Донбасі та протидії російській агресії проти нашої країни під час зустрічі 1 вересня.

У спільній заяві лідерів обох держав США наголосили на подальшій підтримці України та закликали Росію зупинити агресію. У заяві немає жодної згадки про Мінські домовленості, хоча є згадки нормандського формату, Статуту ООН і міжнародного права. Для України це добрий сигнал, який означає, що Київ не примушуватимуть виконувати угоди, підписані під тиском РФ. Принаймні, публічно.

На тлі погіршення в Афганістані після хаотичного виведення звідти американських військ, численні американські союзники поставити під сумнів твердість підтримки Вашингтона. Для Байдена погіршення ситуації ще й в Україні, з одночасним зміцненням позицій Москви, стало б вкрай негативним сценарієм.