UA / RU
Підтримати ZN.ua

Блінкен і Макрон обговорили протидію «агресивній безвідповідальній» поведінці Росії

А також Китай, Африку і Ліван

Державний секретар Штатів Ентоні Блінкен зустрівся в Парижі з президентом Франції Еммануелем Макрона, щоб обговорити спільні зобов'язання з трансатлантичної безпеки і НАТО, повідомляє Білий дім.

Блінкен і Макрон відзначили спільні цілі встановлення стабільних і передбачуваних відносин з Москвою при одночасному «протистоянні агресивної і безвідповідальної поведінки Росії, зокрема щодо України».

Також обговорили трансатлантичне співробітництво у вирішенні питань «неринкової економічної» поведінки Китаю.

Блінкен і Макрон обмінялися думками щодо протидії терористичним загрозам, підтримки демократії і спільним зусиллям для поліпшення потенціалу африканських партнерів в регіоні Сахель.

Крім того, обговорили ситуацію щодо вирішення гуманітарних криз і кризи з правами людини в Тигреї, підкреслюючи при цьому необхідність об'єднання лідерів Лівану заради блага ліванського народу.

Читайте також: Блінкен закликає Меркель зменшити ризики «Північного потоку-2» для України

Раніше глава дипломатії Євросоюзу Жозеп Боррель представив в середу, 16 червня, нову стратегі ЄС про відносини з Росією.

Напередодні він повідомив, що нова стратегія Євросоюзу у відносинах з Російською Федерацією буде базуватися на трьох принципах: відштовхувати, стримувати і взаємодіяти. Стратегію на саміті в кінці червня мають затвердити лідери країн ЄС.

За словами Борреля "протидіяти" Росії ЄС має намір на російській території і пострадянському просторі. Зокрема, хочуть перешкоджати порушенням прав людини в Росії, порушень суверенітету України, відповідати на "шкідливі дії уряду Росії, включаючи гібридні атаки". Крім того, ЄС має намір "обмежувати ресурси, які уряд Росії може залучити для проведення руйнівною зовнішньої політики".