UA / RU
Підтримати ZN.ua

Безвізовий режим з ЄС став подією року для українців

Запровадження безвізового режиму вважають важливим особисто для себе половина українців. Найбільшу вагу безвіз має для молоді.

Головною політичною подією 2017 року в Україні громадяни визнали запровадження безвізового режиму з ЄС (це зазначило 26% громадян), свідчать дані опитування фонду "Демократичні ініціативи" і Центру Разумкова.

Далі йдуть: "справа Саакашвілі" (10%), війна (9%), пенсійна реформа (6%). Проте чверть опитаних не змогла назвати жодної події.

Демократичні ініціативи

Запровадження безвізового режиму з ЄС однозначно оцінено як позитивна подія (83% серед тих, хто назвав цю подію), переважно позитивною вважається й пенсійна реформа (64% серед тих, хто назвав цю подію). Війна, вочевидь, маркується як подія негативна (96%), а от до "справи Саакашвілі" ставлення неоднозначне: 38% респондентів вважають події, пов'язані з Саакашвілі, позитивними, 42% – негативними, і ще 18% – такими, що мають і позитивні, й негативні сторони.

Запровадження безвізового режиму вважають важливим для себе 48% українців. Найбільшу вагу "безвіз" має для жителів Західного регіону (його важливість зазначили 61% мешканців) та Центрального (50%). В інших регіонах значущість безвізового режиму менша, але все ж відчутна: значущим для себе безвізовий режим вважають 34% у Південному регіону, 33% – у Східному, й 30% на Донбасі. Звісно, значення безвізового режиму істотно залежить від віку: серед молоді віком до 30 років він важливий для 64%, серед людей віком до 40 років – для 57%, у віці 40–49 років – для 51%, 50–59 років – для 38%, а серед людей, яким за 60 років, важливість безвізового режиму зазначили 26%.

Дослідження проведено фондом "Демократичні ініціативи" і Центром Разумкова з 15 по 19 грудня 2017 року серед 2004 респондентів у всіх регіонах України за винятком окупованих територій. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%.

Наприкінці грудня 2017 року Єврокомісія висунула Україні вимоги для продовження безвізового режиму. У ЄС вважають, що Україна продовжує виконувати критерії візової лібералізації, але владі варто рішучіше боротися проти корупції.