UA / RU
Підтримати ZN.ua

Під Києвом планують будувати безкоштовне житло для переселенців

Проект хочуть фінансувати із благодійних внесків

На Київщині створено проект “Дім там, де ти”, щоб забезпечити безкоштовним комфортним житлом людей, які постраждали внаслідок російсько-української війни. Про це повідомляють його організатори – подружжя - киянин Юрій Стецюк та маріупольчанка Валерія Стецюк.

Наразі вже є проект помешкання та збудовано один будинок у Києві. Організатори також отримали землю у Київській області для зведення наступних будинків і шукають фінансування для створення житла ще для п’яти сімей-переселенців.

За словами організаторів, на початку повномасштабної війни вони встигли вивезти батьків Валерії з Маріуполя, однак ті втратили абсолютно все – взяли з собою лиш кота і документи. У схожій ситуації опинилися і десятки знайомих та родичів.

Подружжя вирішило побудувати компактне та якісне житло, яке б відповідало декільком критеріям: функціонально було таким самим, як квартира; зводилось би швидко; і могло б бути встановлене будь-де (без капітального фундаменту).

Читайте також: Житло для переселенців: де, скільки, за якою ціною побудують та кому віддадуть після війни

«Протягом березня та квітня 2022 року залучені фахівці спроектували перший дерев’яно-каркасний будинок з двома спальнями (для дітей та дорослих), кухнею та санвузлом. Впродовж травня та червня організатори за власні кошти звели житло біля станції метро Видубичі», - повідомляють організатори.

Згодом біло вирішено розширити проект і з сотні заявок обрано ще п’ять сімей з двома дітьми до 18 років, які терміново потребують житла. Чотири з них – з Маріуполя, п'ята – двічі вимушено переміщені особи (до 2014 року жили в Макіївці, потім – в Дружківці).

Організатори наразі отримали у безоплатне користування землю від Боярської міської ради і  шукають фінансування для зведення будинків.

Дізнатись деталі та підтримати проект можна за наступним посиланням.

Читайте також: Виплати вимушеним переселенцям: частині ВПО доведеться подавати повторні заявки на отримання грошей

Нагадаємо, Україна збільшує розмір компенсацій за прихисток переселенців.