UA / RU
Підтримати ZN.ua

Безкоштовне перевезення до КПВВ організували для мешканців окупованих Донбасу і Криму

Наразі в Донбасі працюють лише два КПВВ – решту окупанти заблокували  

Для громадян, які виїжджають з окупованих територій Донбасу і Криму або в’їжджають туди, запровадили безкоштовне автобусне перевезення між лінією розмежування / адміністративною межею та контрольними пунктами в’їзду-виїзду. Відповідну постанову Кабінет міністрів України ухвалив 28 липня.

«З початком збройної агресії РФ проти України у 2014 році було встановлено КПВВ на лінії дотику в Донецькій та Луганській областях та на адмінмежі з Кримом. Проте на сьогодні існує проблема організації переміщення громадян, які перетинають лінію дотику та адмінмежу без транспортного засобу, в тому числі жінок з дітьми, людей похилого віку, осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення»,  – пояснюють в уряді. 

Забезпечувати автобусне перевезення буде держпідприємство «Реінтеграція та відновлення», яке належить до сфери управління Міністерства реінтеграції.

Що не так зараз із КПВВ в Донбасі та Криму

У квітні російські окупанти заблокували роботу підконтрольних пунктів в'їзду-виїзду «Щастя», «Гнутове», «Золоте» в Луганській та КПВВ «Майорське» і «Мар'їнка» в Донецькій області. Наразі повноцінно функціонують лише «Станиця Луганська» і «Новотроїцьке».

Читайте також: Окупант не заспокоїться: Кількість обстрілів в Донбасі знову зросла

Через обмеження роботи КПВВ жителі окупованого Донбасу та Криму вимушені їздити в Україну через Росію, що є порушенням закону про перетин кордону. 9 липня правозахисники звернулися до президента Володимира Зеленського із вимогою скасувати штрафи за такий вимушений перетин кордону. 22 липня Зеленський скасував ці штрафи.